Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyar munkavállalóknál razziáztak a német hatóságok

2004.04.27. 09:46
Szerződés nélkül, vagy hamis megbízásokkal dolgoztatott egyébként legálisan Németországban tartózkodó magyar munkavállalókat több német cég - írja a Népszabadság. A német hatóságok nagyszabású razziát indítottak, a trükköző cégek mintegy harmincötmillió eurós kárt okozhattak. Az ügyészség tizenegy munkáltató ellen indított eljárást Koblenzben.
Nagyszabású razziát tartottak a német hatóságok a magyar munkavállalók körében - írja a Népszabadság. A napilap értesülései szerint ugyan a vágóhidakon, fémfeldolgozó üzemekben és építkezéseken dolgozó magyarok legálisan tartózkodtak Németországban, de a gyanú szerint az őket foglalkoztató magyar és német cégeknél nincs minden rendben. A németek illegális foglalkoztatással és adócsalással vádolják a cégeket.

Hamis szerződések

A razziába a magyar hatóságok is bekapcsolódtak. Egy évtizedek óta érvényes kormányközi szerződés értelmében magyarországi cégek mintegy hatezer munkavállalónak adhatnak németországi munkát. A szabályozás értelmében azonban a cégeknek megbízási szerződést kell kötniük német partnereikkel, másrészt nem működhetnek egyszerű munkaközvetítőként.

Elméletben például a magyar cégek fizetik a munkavállalók után az otthoni járulékokat, otthon adóznak és ők felelnek a német tartózkodási és munkavállalási engedélyek beszerzéséért.

A német ügyészség gyanúja szerint azonban több esetben nincs, vagy hamis a szerződés a magyar munkavállaló és a német megbízó között - írja a Népszabadság. Koblenzben tizenegy személy ellen indítottak eljárást. A gyanúsítottak valamennyien munkáltatók. Az eljárásnak nincs köze az EU keleti bővítéséhez, normális munkaügyi ellenőrzésről van szó. Az ügyben eljáró ügyész részletekről nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban elárult, hogy az okozott kár egyes számítások szerint elérheti a 35 millió eurót.

Gondok itthon is

A Népszabadság értesülései szerint néhány munkáltatóval Magyarországon is probléma lehet. A cégek egy része az utóbbi időben megkerülte az előírásokat, valós itthoni tevékenységet nem folytat, egyszerű munkaközvetítőként működik - írja a lap.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft