Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A vasút fizet, ha az utas késik

2004.03.03. 07:41
Akár a teljes jegyárat is vissza kell fizetnie a jövőben a késésekért a vasúttársaságoknak, áll az Európai Bizottság szerdán elfogadásra kerülő tervezetében. Ha egy nemzetközi járat egy órás késése miatt az utas lemarad a csatlakozásról, vagy igazolható kár éri, a vasúttársaságok kötelesek azt is megtéríteni.
Az okozott károk megtérítésére kötelezné az európai vasúttársaságokat a nemzetközi forgalomban elszenvedett késésekért az Európai Bizottság - írja a Financial Times. A brit napilap értesülései szerint az EB holnapi ülésén elfogadásra kerülő tervezet szerint az utasok a jegyár ötven százalékát, egy órán túli késés esetén az egészét visszaigényelhetnék.

Fizetik a mozijegyet

Egy órán túli késés esetén a vasúttársaságok kötelesek megfizetni a járulékos károkat is - legyen az lekésett csatlakozás, színházi előadás vagy bármi számlával igazolható kár.

A tervezet szerint a vasúttársaságok - amennyiben a késés miatt szükséges - a légitársaságokhoz hasonlóan kötelesek szállást biztosítani utasaiknak. A tervezet ingyen telefonálási és internetezési lehetőséget is előír - írja az FT.

Drágíthatja az utazást

Az Európai Vasutak Közössége (CER) máris tiltakozását fejezte ki a rendelkezések miatt. Carl-Henrik Lundstrom, a CER helyettes vezetője szerint a tervezet kevesebb védelmet nyújt az utasoknak a vasúttársaságok tavaly elfogadott önszabályzásánál. A Deutsche Bahn vezetősége azonban máris jegyáremeléssel fenyeget, mondván nem tudja magára vállalni a felmerülő pluszköltségeket.

Kiegyenlítenék a versenyt

Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa szerint azonban közelíteni kell a vasúti közlekedés és a légiközlekedés szabályait. A légitársaságoknak a késésekért ugyan nem kell fizetniük, a járatok túlfoglalása miatt lemaradók a repülőjegy árán felül akár hatszáz euró (153 691 forint) kártérítést is igényelhetnek.

Az EB meggyőződése szerint a nagysebességű vonatok versenytársai a rövidtávú repülőjáratoknak, így egyenlő feltételeket kell teremteni a piacon - írja az FT. A szabályozás ugyanakkor könnyítést is jelent a nemzetközi vasúttársaságoknak, hiszen járataik ezentúl a belföldi forgalomban is részt vehetnek.