Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény feltételekkel csatlakozhat Románia és Bulgária

2006.09.26. 15:22
A jövő évi csatlakozás után is szigorú megfigyelés alatt tartaná Romániát és Bulgáriát az Európai Bizottság. A csatlakozást nem halasztják el, de a legkisebb hiba esetén életbe léptethetik a védzáradékot, korlátozva ezzel a két ország tagállami jogait.

Minden korábbinál szigorúbb feltételekkel veszi csak fel tagjai közé Romániát és Bulgáriát az Európai Unió, derült ki az Európai Bizottság kedd délután kiszivárgott jelentéséből. Ezek alapján a két balkáni országot a csatlakozás után is szigorúan ellenőrzik, különös tekintettel az igazságügyi rendszerre, az EU-s támogatások kezelésére és az élelmiszerbiztonságra.

Védzáradékot azonban csak akkor léptetnek életbe a két ország ellen, ha nem teljesítik a vállalt átalakításokat. Ezzel elemzők szerint az lehetett a bizottság célja, hogy nyilvánosan ne szégyenítsék meg a két országot, miközben kellő nyomást gyakorolhassanak rájuk a reformok folytatásáért.

Az igazsgáügyben előrelépést várnak a szervezeti reformban, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcban. A reformokról rendszeresen be kell számolniuk az újonnan csatlakozóknak, először három hónappal a csatlakozás után, 2007. március 31-én.

Amennyiben nem teljesítenek az elvártnak megfelelően, a többi tagállamnak nem kell elismerniük az ott született bírósági ítéleteket.

Románia és Bulgária amúgy is keményebb feltételekkel csatlakozhat az EU-hoz, mint a legutóbb 2004-ben tíz ország, köztük Magyarország is. Munkavállalóik előtt még azok az EU-tagálamok - Írország, Nagy-Britannia, Svédország - is legfeljebb csak korlátozottan nyitnák meg munkaerőpiacukat, akik a tízek csatlakozásakor nem gördítettek akadályt az újonnan csatlakozók polgárainak munkavállalása elé.