Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kemény feltételekkel csatlakozhat Románia és Bulgária

2006.09.26. 15:22
A jövő évi csatlakozás után is szigorú megfigyelés alatt tartaná Romániát és Bulgáriát az Európai Bizottság. A csatlakozást nem halasztják el, de a legkisebb hiba esetén életbe léptethetik a védzáradékot, korlátozva ezzel a két ország tagállami jogait.

Minden korábbinál szigorúbb feltételekkel veszi csak fel tagjai közé Romániát és Bulgáriát az Európai Unió, derült ki az Európai Bizottság kedd délután kiszivárgott jelentéséből. Ezek alapján a két balkáni országot a csatlakozás után is szigorúan ellenőrzik, különös tekintettel az igazságügyi rendszerre, az EU-s támogatások kezelésére és az élelmiszerbiztonságra.

Védzáradékot azonban csak akkor léptetnek életbe a két ország ellen, ha nem teljesítik a vállalt átalakításokat. Ezzel elemzők szerint az lehetett a bizottság célja, hogy nyilvánosan ne szégyenítsék meg a két országot, miközben kellő nyomást gyakorolhassanak rájuk a reformok folytatásáért.

Az igazsgáügyben előrelépést várnak a szervezeti reformban, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcban. A reformokról rendszeresen be kell számolniuk az újonnan csatlakozóknak, először három hónappal a csatlakozás után, 2007. március 31-én.

Amennyiben nem teljesítenek az elvártnak megfelelően, a többi tagállamnak nem kell elismerniük az ott született bírósági ítéleteket.

Románia és Bulgária amúgy is keményebb feltételekkel csatlakozhat az EU-hoz, mint a legutóbb 2004-ben tíz ország, köztük Magyarország is. Munkavállalóik előtt még azok az EU-tagálamok - Írország, Nagy-Britannia, Svédország - is legfeljebb csak korlátozottan nyitnák meg munkaerőpiacukat, akik a tízek csatlakozásakor nem gördítettek akadályt az újonnan csatlakozók polgárainak munkavállalása elé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!