Jusztina
3 °C
16 °C

Magyar vita az európai imázskiállításról

2004.09.23. 09:50
Magyar képviselők kaptak össze az Európai Unió országait ironikusan bemutató brüsszeli kiállítás miatt, írja a Magyar Hírlap. Schmitt Pált felháborította, hogy az ország két utolsó kormányfőjét rossz színben tüntetik fel, a szocialista Hegyi Gyula szerint fideszes társa cenzorkodása többet árthat az országimázsnak. Anettka jó híre nemzetközi védelmében beperli a Külügyminisztériumot és dr. Schmitt Pál EP-képviselőt.
Összekapott két magyar euroképviselő az Európa képei című, az unió tagországait, köztük Magyarországot ironikusan bemutató kiállítás kapcsán. A Magyarországot Anettka, Ciccolina, Kulcsár Attila, illetve a "szomszédságpolitikát megrontó" Orbán és a titkosügynök Medgyessy képeivel bemutató tablót Schmitt Pál fideszes képviselő kifogásolta.

Rossz üzenet a cenzorkodás

Anettka perli Schmittet
Anettka jó híre nemzetközi védelmében beperli a Külügyminisztériumot és dr. Schmitt Pál EP-képviselőt - tudta meg a Népszabadság. "Megdöbbenve tapasztalom, hogy személyem, illetve személyem megjelenése a Brüsszel főterén felállított kiállításon oly módon járatja le Magyarországot, hogy a magyar Külügyminisztérium diplomáciai módon követ el mindent, hogy a rendezők megváltoztassák a kiállítás anyagát. A Népszabadságból értesültem arról, hogy Schmitt Pál az Európai Parlamentben napirend előtti felszólalásban kéri ugyanezt" - írta a Népszabadságnak Fehér Anettka.

Schmitt szerint a tabló nem tükrözi "sem hazánk elmúlt években nyújtott teljesítményét, sem kulturális hagyományait". A Magyar Hírlapnak nyilatkoztva elmondta, nem érti miért van szükség egy ilyen burleszknek nevezhető kiállításra. A fideszes különösen sérelmesnek tartotta, hogy a két utolsó magyar miniszterelnököt negatív színben tünteti fel a tabló.

Schmittel szemben Hegyi Gyula szocialista képviselő szerint jobb, hogy az derül ki a kiállításon, hogy Lugosi, Ciccolina, Soros György és Rubik Ernő magyarok, mint ha a csikós, árvalányhajas nemzetkép jelenne meg. A tabló az összes tagországot hasonlóan ironikusan mutatja be, így a szocialista politikus nem is érti Schmitt felháborodását. Hegyi szerint az ország presztízsének inkább az árt, ha a magyar politikusok cenzorként akarnak fellépni.

Ezüstmetál közösülés

Az Európa képei installációt Rem Koolhaas holland képzőművész alkotta meg, célja az Európai Unió bemutatása a Big Brother nézőközönségének. A tabló egyetlen tagállammal sem kíméletes, a finnek technikai fejlettségét például ezüstmetál öltözetben közösülő férfiakkal jellemzi.