Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar vita az európai imázskiállításról

2004.09.23. 09:50
Magyar képviselők kaptak össze az Európai Unió országait ironikusan bemutató brüsszeli kiállítás miatt, írja a Magyar Hírlap. Schmitt Pált felháborította, hogy az ország két utolsó kormányfőjét rossz színben tüntetik fel, a szocialista Hegyi Gyula szerint fideszes társa cenzorkodása többet árthat az országimázsnak. Anettka jó híre nemzetközi védelmében beperli a Külügyminisztériumot és dr. Schmitt Pál EP-képviselőt.
Összekapott két magyar euroképviselő az Európa képei című, az unió tagországait, köztük Magyarországot ironikusan bemutató kiállítás kapcsán. A Magyarországot Anettka, Ciccolina, Kulcsár Attila, illetve a "szomszédságpolitikát megrontó" Orbán és a titkosügynök Medgyessy képeivel bemutató tablót Schmitt Pál fideszes képviselő kifogásolta.

Rossz üzenet a cenzorkodás

Anettka perli Schmittet
Anettka jó híre nemzetközi védelmében beperli a Külügyminisztériumot és dr. Schmitt Pál EP-képviselőt - tudta meg a Népszabadság. "Megdöbbenve tapasztalom, hogy személyem, illetve személyem megjelenése a Brüsszel főterén felállított kiállításon oly módon járatja le Magyarországot, hogy a magyar Külügyminisztérium diplomáciai módon követ el mindent, hogy a rendezők megváltoztassák a kiállítás anyagát. A Népszabadságból értesültem arról, hogy Schmitt Pál az Európai Parlamentben napirend előtti felszólalásban kéri ugyanezt" - írta a Népszabadságnak Fehér Anettka.

Schmitt szerint a tabló nem tükrözi "sem hazánk elmúlt években nyújtott teljesítményét, sem kulturális hagyományait". A Magyar Hírlapnak nyilatkoztva elmondta, nem érti miért van szükség egy ilyen burleszknek nevezhető kiállításra. A fideszes különösen sérelmesnek tartotta, hogy a két utolsó magyar miniszterelnököt negatív színben tünteti fel a tabló.

Schmittel szemben Hegyi Gyula szocialista képviselő szerint jobb, hogy az derül ki a kiállításon, hogy Lugosi, Ciccolina, Soros György és Rubik Ernő magyarok, mint ha a csikós, árvalányhajas nemzetkép jelenne meg. A tabló az összes tagországot hasonlóan ironikusan mutatja be, így a szocialista politikus nem is érti Schmitt felháborodását. Hegyi szerint az ország presztízsének inkább az árt, ha a magyar politikusok cenzorként akarnak fellépni.

Ezüstmetál közösülés

Az Európa képei installációt Rem Koolhaas holland képzőművész alkotta meg, célja az Európai Unió bemutatása a Big Brother nézőközönségének. A tabló egyetlen tagállammal sem kíméletes, a finnek technikai fejlettségét például ezüstmetál öltözetben közösülő férfiakkal jellemzi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?