Gusztáv
3 °C
7 °C

Mobil EU-információk: csak kitartóaknak

2004.07.19. 18:35
Szűkszavú hírben tudatta a múlt héten a T-Mobile és a Miniszterelnöki Hivatal, hogy "ezentúl sms-ben és mobilinterneten keresztül is elérhetők lesznek az EU-vonal információi és hírei". Amikor megpróbáltuk tesztelni az sms-szolgáltatást, az EU-vonalnál és a T-Mobile-nál közölték, hogy ilyen nem létezik, a Miniszterelnöki Hivatal szerint van, de csak T-Mobile-osoknak.
Mi a szám?

Július 13-án szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a T-Mobile , amelynek értelmében a MeH honlapján olvashatók szerint "ezentúl sms-ben és mobilinterneten keresztül is elérhetők lesznek az EU-vonal információi és hírei".

Aki élni szeretne a lehetőséggel, hova küldje az sms-t? - tudakoljuk a MeH Lakossági Kapcsolatok Főosztályán, ahol a készséges munkatárs a kérdést hallva kis türelmet kér. Két perc múlva visszatér és azt tudakolja, a Europe Direct nevű szolgáltatás elérhetőségére vagyunk kíváncsiak, vagy egy magyarországi számot szeretnék? Elnézést kér, amiért "mindent talál", csak épp a kérdéses telefonszámot nem, és visszahívást ígér.

Negyed óra múlva beszélünk újra, de a MeH munkatársa még mindig nem tud számot mondani. "Az sms-szolgáltatás létezik, - nyugtat meg - de az európai kommunikációs kollegák sem tudtak segíteni. A múlt héten kötötték a szerződést, még nagyon friss a dolog" - mondja, és megígéri, nyomoz egy kicsit a T-Mobile-nál is. Ezt mi is megtesszük.

Nincs is ilyen

A T-Mobile weboldalán az új szolgáltatásról szóló hír alatt egy információs telefonszám olvasható. Tárcsázás után kiderül, egy központi ügyfélszolgálati számot adtak meg, amelynek menüpontjain mintegy negyven másodperc alatt lehet túljutni: várunk a kezelő jelentkezésére. Várunk és várunk: közel nyolc perc telik el, mire az operátor bejelentkezik. Bár kifejezetten az új sms-szolgáltatás számát szeretnénk megtudni, a hölgy először azt a kérdést teszi fel, milyen információkra is vagyok kíváncsi az EU-val kapcsolatban.

Tíz percig tart kissé értetlen beszélgetésünk, ez alatt a következőkre derül fény: nincs ilyen sms-szolgáltatás, a www.t-zones.hu címen elérhető wapportál csak a T-Mobile-osok számára használható (bár ez tapasztalataink szerint nem így van, ugyanis bármely wapképes telefonról elérhető), a hálózaton kívüliek számára a www.t-mobile.hu címlapjáról elérhető EU-adatbázis áll rendelkezésre.

Megvan a szám!

Mivel a július 13-i közlemény szerint az új lehetőség a már régóta működő EU-vonal nevű információs szolgáltatás bővülését jelenti, itt próbáljuk megkapni a választ. Az ingyenesen hívható központ operátora határozottan állítja: az új együttműködés annyit jelent, hogy a T-Mobile égisze alatt működő wapportál EU-adatbázisában keresgélhetünk. Akik regisztrálnak és igénylik, naponta egy sms-hírt is kapnak EU-témában, de arról nincs szó, hogy sms-ben kérdést tehetnének fel bárkinek is.

Eközben a MeH munkatársa is visszahív, aki egy sokadik verzióval szolgál: az ő információi szerint regisztrált T-Mobile-felhasználók a #eu777 telefonszámra küldhetik kérdéseiket sms-ben, míg a nem regisztráltak a szolgáltató wapportálján keresztül böngészhetnek az adatbázisban. A hálózaton kívüliek a MeH munkatársa szerint nem tehetnek fel kérdéseket sms-ben, hiszen végül is "ezzel a szolgáltatóval kötöttünk szerződést".

Még mindig nincs vége

Már csak egy apró probléma akad: mobiltelefonról csak számra lehet sms-t küldeni; betű-szám kombinációra nem, még ha "eu" is az a két betű. A MeH munkatársa ennél a felvetésnél udvariasan megkér, hívjam fel a T-Mobile 1230-as számon elérhető ügyfélszolgálatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!