Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobil EU-információk: csak kitartóaknak

2004.07.19. 18:35
Szűkszavú hírben tudatta a múlt héten a T-Mobile és a Miniszterelnöki Hivatal, hogy "ezentúl sms-ben és mobilinterneten keresztül is elérhetők lesznek az EU-vonal információi és hírei". Amikor megpróbáltuk tesztelni az sms-szolgáltatást, az EU-vonalnál és a T-Mobile-nál közölték, hogy ilyen nem létezik, a Miniszterelnöki Hivatal szerint van, de csak T-Mobile-osoknak.
Mi a szám?

Július 13-án szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a T-Mobile , amelynek értelmében a MeH honlapján olvashatók szerint "ezentúl sms-ben és mobilinterneten keresztül is elérhetők lesznek az EU-vonal információi és hírei".

Aki élni szeretne a lehetőséggel, hova küldje az sms-t? - tudakoljuk a MeH Lakossági Kapcsolatok Főosztályán, ahol a készséges munkatárs a kérdést hallva kis türelmet kér. Két perc múlva visszatér és azt tudakolja, a Europe Direct nevű szolgáltatás elérhetőségére vagyunk kíváncsiak, vagy egy magyarországi számot szeretnék? Elnézést kér, amiért "mindent talál", csak épp a kérdéses telefonszámot nem, és visszahívást ígér.

Negyed óra múlva beszélünk újra, de a MeH munkatársa még mindig nem tud számot mondani. "Az sms-szolgáltatás létezik, - nyugtat meg - de az európai kommunikációs kollegák sem tudtak segíteni. A múlt héten kötötték a szerződést, még nagyon friss a dolog" - mondja, és megígéri, nyomoz egy kicsit a T-Mobile-nál is. Ezt mi is megtesszük.

Nincs is ilyen

A T-Mobile weboldalán az új szolgáltatásról szóló hír alatt egy információs telefonszám olvasható. Tárcsázás után kiderül, egy központi ügyfélszolgálati számot adtak meg, amelynek menüpontjain mintegy negyven másodperc alatt lehet túljutni: várunk a kezelő jelentkezésére. Várunk és várunk: közel nyolc perc telik el, mire az operátor bejelentkezik. Bár kifejezetten az új sms-szolgáltatás számát szeretnénk megtudni, a hölgy először azt a kérdést teszi fel, milyen információkra is vagyok kíváncsi az EU-val kapcsolatban.

Tíz percig tart kissé értetlen beszélgetésünk, ez alatt a következőkre derül fény: nincs ilyen sms-szolgáltatás, a www.t-zones.hu címen elérhető wapportál csak a T-Mobile-osok számára használható (bár ez tapasztalataink szerint nem így van, ugyanis bármely wapképes telefonról elérhető), a hálózaton kívüliek számára a www.t-mobile.hu címlapjáról elérhető EU-adatbázis áll rendelkezésre.

Megvan a szám!

Mivel a július 13-i közlemény szerint az új lehetőség a már régóta működő EU-vonal nevű információs szolgáltatás bővülését jelenti, itt próbáljuk megkapni a választ. Az ingyenesen hívható központ operátora határozottan állítja: az új együttműködés annyit jelent, hogy a T-Mobile égisze alatt működő wapportál EU-adatbázisában keresgélhetünk. Akik regisztrálnak és igénylik, naponta egy sms-hírt is kapnak EU-témában, de arról nincs szó, hogy sms-ben kérdést tehetnének fel bárkinek is.

Eközben a MeH munkatársa is visszahív, aki egy sokadik verzióval szolgál: az ő információi szerint regisztrált T-Mobile-felhasználók a #eu777 telefonszámra küldhetik kérdéseiket sms-ben, míg a nem regisztráltak a szolgáltató wapportálján keresztül böngészhetnek az adatbázisban. A hálózaton kívüliek a MeH munkatársa szerint nem tehetnek fel kérdéseket sms-ben, hiszen végül is "ezzel a szolgáltatóval kötöttünk szerződést".

Még mindig nincs vége

Már csak egy apró probléma akad: mobiltelefonról csak számra lehet sms-t küldeni; betű-szám kombinációra nem, még ha "eu" is az a két betű. A MeH munkatársa ennél a felvetésnél udvariasan megkér, hívjam fel a T-Mobile 1230-as számon elérhető ügyfélszolgálatát.