Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az üzleti világ ellenzi az EU további bővítését

2004.02.05. 11:32
Bár az EU május 1-jei bővítését az európai üzletemberek közel kilenctizede remek lehetőségnek tartja, a további tagok felvételét kétharmaduk ellenzi. Románia és Bulgária csatlakozását alig hat százalékuk támogatja.
Ellenzik az Európai Unió további bővítését az európai vállalatvezetők, derült ki a UPS francia közvélemény-kutató felméréséből. A megkérdezett üzletemberek kétharmada szerint nem szabadna további új tagokat felvenni a május 1-jén huszonöt tagúra bővülő unióba.

Nem akarják Romániát

Az üzletemberek ugyanakkor támogatják a tíz új tagállam csatlakozását, csak a tagságra újonnan pályázó Románia, Bulgária, Horvátország és Törökország csatlakozását ellenzik, írja az AFP.

Törökország csatlakozását a megkérdezettek tizenegy, Románia és Bulgária csatlakozását csupán hat százaléka támogatta. Ennél még a tagságra hivatalosan nem is pályázó Oroszország is nagyobb támogatást élvez, Moszkva tagságát a válaszadók tizenkét százaléka pártolja.

Lengyelország a kedvenc

Bár a további bővítést ellenzik, az új csatlakozókkal kifejezetten elégedettek az üzleti vezetők. Elsöprő többségük, 87 százalékuk szerint a jelenlegi bővítés jót tesz majd vállalkozásaiknak. Az előnyöket főként a belső piac növekedésétől várják.

Az üzleti világ favoritja az újonnan csatlakozó országok között Lengyelország. Közel felük szerint a majd negyvenmillió lakosú ország nyújtja a legjobb kereskedelmi lehetőségeket a kibővített EU-ban.