Auguszta
-7 °C
0 °C

A német EU-biztos is ellenzi kormánya terveit

2004.07.19. 16:30
Nem tartja kivitelezhetőnek kormánya európai szuperbiztosra vonatkozó elképzeléseit Michaela Schreyer. Az Európai Bizottság német tagja szerint az EB tagjai nem szokták utasítgatni egymást. A kormány elképzelései házon belül is vitákat okoztak. Egy kiszivárgott dokumentum szerint az új biztosnak nem is lenne tényleges hatalma.
Ellenzi Németország "Európai szuperbiztosra" vonatkozó terveit az Európai Bizottság német pénzügyi biztosa. Schröder kormánya egy gazdasági szuperposztot hozna létre az Európai Bizottságon belül. Az EB alelnöki posztját is betöltő funkcionárius a német elképzelések szerint az unió versenyképességének javításáért felelne.

A kollégák nem utasítgatnak

A kancellár elképzeléseit elsőként az EB német tagja, Michaela Schreyer bírálta. A politikusasszony szerint elképzelhetetlen a szuperbiztosi poszt, hiszen a bizottság tagjai nem alá-, hanem mellérendeltségi viszonyban dolgoznak. Az, hogy egy biztos egy másikat utasítgasson Schreyer szerint "teljességgel lehetetlen" - írja a Financial Times Deutschland.

"Az Európai Egyezmény értelmében a közösségi politikát a bizottság elnöke határozza meg. A bizottságon belül kollegiális viszonyok vannak, döntéseinket általában konszenzusosan hozzuk meg" - mondta el a pénzügyi biztos.

Belső ellenzék

A német terveket nem csak a bizottságon belül érte bírálat. A Financial Times Deutschland birtokába került belső kormányzati feljegyzések szerint Schröder kabinetjében sem ért egyet mindenki a javaslattal. "Az EB alelnöke csak akkor tehetne a versenyképesség növeléséért, ha konkrét beleszólása lenne a törvénykezésbe. Sokkal határozottabb elképzeléseket kellene kidolgozni a bizottsági alelnök szerepéről, és ezekhez kellene megnyerni az unió támogatását" - áll a kiszivárgott dokumentumban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!