Konrád
8 °C
26 °C

Az államokra bíznák a vöröscsillag-horogkereszt tiltását

Az Európai Unió belügyi biztosa a tagállamokra bízná annak eldöntését, hogy a totalitárius diktatúrák egyes szimbólumait tiltani kell-e, erősítette meg az Indexnek Franco Frattini szóvivője kedden, miután a biztos semleges hangú levélben válaszolt Szájer József európai parlamenti képviselő ezt firtató kérdésére.
Mint emlékezetes, német európai parlamenti képviselők pár héttel ezelőtt - az angliai Harry herceg botránya után - felvetették, hogy a horogkereszt használatát tiltsák be az Európai Unióban. Az Unió Tanácsának luxemburgi elnöksége ezt követően újra napirendre tűzött egy, még 2003-ban zátonyra futott jogszabály-javaslatot, ami általában az idegengyűlölettel és a rasszizmussal foglalkozik, de ilyen vonatkozásai is vannak.

Erre válaszul új tagállamokból származó európai parlamenti képviselők, élükön Szájer Józseffel és a volt litván elnök Landsbergisszel arra kérték a jogszabály-javaslatért felelős Franco Frattini belügyi uniós biztost, hogy ha az EU betiltja a horogkeresztet, akkor feltétlenül tiltsa be a vöröscsillagot és a sarló-kalapácsot is, hiszen a tömeggyilkos kommunista rezsim sem volt jobb, mint a náci diktatúra.

Frattini kedden levélben válaszolt az EP-képviselőknek. Olaszul írt, de a sajtó számára angolul közzétett levele meglehetősen általános, a két diktatúra mibenlétét boncolgatja és "társadalmi vitára" hív fel a kérdéssel kapcsolatban. Ami a konkrétumokat illeti, szóvivője az Index kérdésére utóbb megerősítette: a biztos nem támogatja, hogy a jogszabály bármilyen konkrét jelvényt tiltson.

"Legfeljebb arról lehet szó, hogy általában a gyűlöletre, diszkriminációra felhívó jelképek betiltását javasoljuk a Tanácsnak [a tagállami kormányok döntéshozó fóruma]. De hogy konkrétan mik ezek a jelvények - horogkereszt, vöröscsillag -, azt már az egyes tagállamok maguk határoznák meg, saját hatáskörben" - mondta a szóvivő, emlékeztetve rá, hogy e szimbólumok megítélése országról országra eltérő.

A tagállamok belügyminiszterei először február 21-én fogják megvitatni ezt a jogszabályt. Egyébként, mint arról korábban beszámoltunk, a terv elég régi, de 2003-ban a britek és az olaszok ellenkezésén elakadt. Róma és London ellenezte, hogy ilyen természetű kérdéseket - így a holokauszttagadást is - európai szinten szabályozzanak. Egyelőre nem tudni, hogy most milyen esélyei vannak a javaslatnak.

Szájer Józsefet sajnos nem tudtuk reagáltatni, de a képviselő még a múlt héten azt mondta, alapvetően azt preferálná, ha ennek a kérdésnek a szabályozása állami kézben maradna. Mint mondta, ő és a többi képviselő mindössze azt akarja elérni, hogy ne legyen kettős mérce a náci és kommunista rezsimek megítélésében.