Szabolcs
20 °C
35 °C

Az unió leszámolna a szervkereskedelemmel

2003.10.22. 11:19
Az Európai Parlement ma szavaz a donorhiány miatt egyre növekvő emberi szervkereskedelem visszaszorítását célzó törvényjavaslatról, amelyet valószínűleg elfogadnak a képviselők - adta hírül a BBC.
Az új törvény, amelyhez még az unió kormányai is beleegyezésüket kell, hogy adják, büntetné azokat a pácienseket, akik átültethető szerveket vásárolnak fejlődő országokban élő donoroktól. A javaslat ellenzői szerint nem a betegeket kellene büntetni, hanem az európai donorhálózat bővítésével kellene több szervet elérhetővé tenni. Jelenleg ugyanis a transzplantációra várók 15-30 százaléka hal meg, mielőtt szervhez jutna.

Vese kell? Irány Ázsia!

A krónikus hiány a szervkereskedelem felvirágzásához vezetett. Az erre specializálódott bandák a világ szegényebb részén, például Kelet-Európában és Ázsiában szereznek szerveket a reménytelenül szegény vagy halálos betegségben szenvedő áldozataiktól.

Az Európai Unióban jelenleg is tilos szerveket vásárolni, de egy jogi kiskapu miatt a közösség területén kívül nyélbe lehetett ütni az üzletet. Az új törvény ezt is büntetné, csakúgy, mint azokat az orvosokat, akik részt vesznek az így megszerzett szerv beültetésben.

Nem a büntetés a megoldás?

A szigorítás ellenzői szerint inkább belga és spanyol gyakorlatot kellene követnie az egész uniónak. Ebben a két országban ugyanis a kórházban elhunyt betegek szerveit automatikusan felhasználhatják átültetésekhez, kivéve, ha a beteg ezt korábban megtiltotta. Ezen felül senkinek a beleegyezése nem kell az átültetéshez, ha a páciens nem nyilatkozott a dologról, olyan, mintha beleegyezett volna.

Az eljárás egész unióra való kiterjesztése mellett kampányolók szerint ez a rendszer sokkal több szervet tenne elérhetővé, így visszaszorulna az illegális kereskedelem.