Emőke
-4 °C
9 °C

Eltűnik az eurócent - kritikus érmehiány az euróövezetben

2003.11.07. 11:29
A Belga Nemzeti Bank 200-300 millió darab egy- és kétcentes pénzérme jövő évi forgalomba hozatalát jelentette be. Az intézkedésre az euró legapróbb érméinek hiánya miatt van szükség.
Bár eredetileg, az új, közös pénz 2002. január 1-jei bevezetésekor elegendő számú eurócent-érmét hoztak forgalomba, mára mégis kritikus hiány alakult ki a kis címletű érmék felhalmozása miatt. Szakértők feltételezése szerint sokan azért őrzik meg inkább az aprópénzt, hogy ezzel elkerüljék a bankok által az érmék megszámlálásáért kiszabott többletdíjat. Mindenesetre az apró hiánya az euróövezet teljes területén egyre komolyabb gondot jelent.

Holland kísérlet

A Belga Nemzeti Bank becslései szerint 200-300 millió új egy- és kétcentes érme veretésére lesz szükség. Egyébként 2004-ben a bank közel 600 millió darab (nyolcféle euróérme) veretését tervezi, amihez természetesen az Európai Központi Bank jóváhagyása szükséges.

A Magánvállalkozók Szervezete (Unizo) nemrég az egy- és kétcentes érmék teljes kiiktatását javasolta, mondván, hogy az aprópénz nem nélkülözhetetlen, funkciója a piaci árak megfelelő alakításával megszüntethető. Hollandiában jelenleg tesztelik, hogy a hétköznapi kereskedelmi forgalom hiányolja-e a legkisebb váltópénzeket, ha az árakat (nullszaldós mérleg mellett) le- és felkerekítik.