Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ukrajna évente százmilliókat veszít az EU-bővítés miatt

2003.11.18. 09:49
Ukrajna több mint 300 millió eurót veszít az EU bővítése miatt jövőre és 2005-ben - állítja a kijevi Nemzetközi Politikai Tanulmányok Központjának tanulmánya.
A kutató központ becslése szerint Ukrajna 297-314 millió eurót veszít évente 2004-ben és 2005-ben az EU-bővítés következtében. Az ország két fő kereskedelmi partnere, Magyarország és Lengyelország a csatlakozás miatt az unió előírásaihoz igazítja gazdaság- és kereskedelmi politikáját, s ez kihat az ukrán kereskedelmi kapcsolatokra.

Be a WTO-ba!

A legnagyobb gondot az uniós dömpingellenes intézkedések, valamint a mezőgazdasági és élelmiszer-export számára tragikusan szigorú egészségügyi normák okozzák az ukránoknak. A kijevi szakértők azonban pozitívumokat is felfedeztek az EU-bővítésében: szerintük bizonyos területeken kedvezményes vámtarifákat tudnak érvényesíteni.

Ukrajnának egyébként jó esélye lenne a veszteségek kompenzálására, de csak akkor, ha az országot felveszik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai közé, s az EU-tárgyalások során piacgazdasággá minősítik az ukrán gazdaságot.