Lehel
17 °C
27 °C

135 millió eurót bukhatunk el Liechtenstein miatt

2003.10.16. 14:39
Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjaként 135 millió eurós támogatáshoz juthatna hozzá Magyarország - de egyelőre nem jut, mert Liechtenstein kedden megvétózta a szervezet bővítését. A síturizmusból, bélyegkiadásból és a rossz nyelvek szerint pénzmosásból élő miniállamnak nem ez az első konfliktusa Európával.
Az EGT az Európai Unió és az Európai Szabadkeresekedelmi Társulás (EFTA) országainak szervezete. Az EU-val való együttműködés fejében a 3 EFTA-tag, Liechtenstein, Izland és Norvágia jelentős összegekkel adózik az uniós kasszának. Ezekből a tíz újonnan csatlakozó ország is több millió euró nagyságrendű támogatásokat kapna. Az EUbusiness.com adatai szerint Magyarországnak évi 27 millió, azaz öt év alatt 135 millió euró jutna az együttműködés tagjaként.

Váratlan vétó

Egyelőre azonban meghiúsult az EGT bővítése, mivel Liechtenstein kedden teljesen váratlanul és egyoldalúan elutasította a már előkészített szerződés aláírását. Az ok a hercegség vitája Csehországgal és Szlovákiával. A diplomáciai konfliktus a Benes-dekrétumok miatt robbant ki. Ezekre hivatkozva telepítettek ki ugyanis 2,5 millió német nemzetiségá polgárt, köztük liechtensteinieket is a volt Csehszlovákia területéről, vagyonukat pedig a csehszlovák állam elkobozta. A hercegség uralkodója, II. Hans-Adam szerint ekkor az uralkódi családot is kár érte. A két utódállam viszont ezt mindenddig nem volt hajlandó elismerni, mivel nem kaptak garanciát arra, hogy a hercegség nem nyújt be kártérítési igényt az elkobzott javakért.

Hercegi diktatúra Európa közepén

A Népszabadság beszámolója szerint nem ez az első eset, hogy az uralkodó összetűzésbe keveredett Európával. Hans-Adam ugyanis az Európa Tanács véleménye szerint diktatórikus módszerekkel kormányozza harmincezer lakosú "birodalmát". A legutóbbi alkotmánymódosítás feljogosította az uralkodót arra, hogy tetszése szerint bármikor megvonja a bizalmat a kormánytól és újat nevezzen ki helyette, vagy hogy feloszlassa a parlamentet. A herceg sajátosan értelmezi az alkotmánymódosítás eredményét: véleménye szerint ezzel a közvetlen demokráciát terjesztették ki az államban, és az ő jogait korlátozták.

A napilap felidézi, hogy az alkotmánymódosítás megszavazására úgy vette rá az ország népét, hogy azzal fenyegetőzött, ha nem fogadják el a javaslatot, lemond és Ausztriába költözik. A napilap beszámolója szerint az Európai Tanács ugyan megfigyelőket is küldött az országba, de semmit nem tudtak elérni, mivel a liechtensteiniek rajonganak uralkodójukért, aki bejelentette, ha Brüsszel tovább feszíti a húrt, készek kilépni az ET-ből.