Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elakadt a vajdasági ügy az Európai Parlamentben

Akadozik annak az uniós tényfeltáró missziónak a beindítása, amely a vajdasági magyarverések ügyét hivatott volna kivizsgálni az észak-szerbiai tartományban. Úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentben és a tagállami fővárosokban nem mindenki lelkesedik a dolog bolygatásáért.
Kedden reggel immár harmadszor ült össze az EP illetékes bizottsága, hogy döntsön a Vajdaságba küldendő delegáció mandátumáról, költségvetéséről és összetételéről, de ezúttal sem járt sikerrel. Mint magyar képviselők elmondták, a bizottság levezető elnöke még csak napirendre sem akarta tűzni először a kérdést, aztán pedig egyszerűen elnapolták a következő, november közepére tervezett ülésre.

Mint emlékezes, az Európai Parlament főleg magyar képviselők nyomására a múlt hónapban elfogadott egy határozatot, amely felszólította a szerb hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a vajdasági magyarellenes incidensek elfojtására és kivizsgálására, és egyúttal döntött egy parlamenti vizsgálóbizottság Vajdaságba küldéséről.

"Egyesek ki akarnak hátrálni"

A gyakorlatban azonban ezt azóta sem sikerült elérni. Hogy miért, arról inkább csak spekulációk vannak. Becsey Zsolt, az illetékes bizottság egyik fideszes (európai néppárti) magyar tagja szerint az EP-ben egyesek ki akarnak hátrálni az egész Vajdaság-dologból, de hogy pontosan kik és miért, azt nem tudja. Becsey és kollégája, a szocialista Hegyi Gyula szerint határozottabb "nyomulásra" lesz szükség, mint eddig gondolták.

Két különböző, neve elhallgatását kérő európai parlamenti illetékes egyöntetűen Doris Pack néppárti képviselőre, a térségért felelős bizottság elnökére helyezte a felelősséget. Szerintük Pack - akit az Index nem tudott elérni, mert történetesen egész héten a Balkánon van - tart ettől az egész ügytől: attól fél, hogy az Európai Parlament és a tagállami kormányok óvatosan kiegyensúlyozott Szerbia-politikáját - amelynek legfontosabb eleme Koszovó és nem a Vajdaság - destabilizálná a magyarok vajdasági "akciózása".

Lassan halad a Vajdaság-ügy

Legalább egy parlamenti képviselő szerint ezt tükrözi egyébként az is, hogy az EU másik döntéshozó szervében, a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban is csak eléggé csöndesen megy a Vajdaság-kérdés. A hétfői külügyminiszteri tanács záróközleményében ugyan van egy halovány utalás a problémára, de a tartomány nevének konkrét említése nélkül - a tagállamok nagy része nyilvánvalóan nem akar akkora ügyet csinálni az egészből.

Ezt részben megmagyarázza, hogy még nem halt meg senki és emiatt a vajdasági ügy egyszerűen nem érte el azt a hőfokot, ahol mindenki úgy érzi, lépni kellene. Másrészt az EU központi diplomáciája - élén Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselővel és környezetével - állítólag szintén nem akarja túlságosan felfújni a dolgot. Ők úgy érzik, hogy Szerbia éppen eléggé sarokba van már így is szorítva Koszovóval, a Nemzetközi Büntető Törvényszékkel és más aktuális ügyekkel; túlságosan sok problémás ügy van a Vajdaság-kérdés feszegetése nélkül is.