Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nemzetközi feszültség az európai védelmi politika miatt

2003.11.18. 12:24
Négy európai ország a többiek háta mögött tárgyalt az európai biztonsági együttműködésről tegnap Brüsszelben. Az Egyesült Államok mereven elutasítja a tervet, amely szerintük a NATO működését fenyegeti, és hétfőn rendkívüli ülést tartanak a témáról.
Guy Verhofstadt belga miniszterelnök is csatlakozott a Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői által az európai védelmi együttműködésről rögtönzött egyeztetéshez csütörtökön este Brüsszelben - számolt be róla az EUobserver.com. Az uniós csúcstalálkozón résztvevő huszonötök egy hivatalos vacsora keretében tárgyalták az ügyet aznap este, de a négy ország a különmegbeszéléssel megelőzte őket.

Eltitkolt egyezkedés

A dolog elég nagy fricska volt az olasz elnökségnek, amely semmit nem tudott az egészről. Amikor az újságírók megkérdezték, Silvio Berlusconi szándékosan félreértette a kérdést. Az EUobserver szerint azt mondta, hogy ő úgy tudja, a németek, a franciák, a spanyolok és az oroszok tanácskoznak - az iraki rendezés kérdéseiről.

Az egyeztetés az Egyesült Államok részéről váltotta ki a legnagyobb visszhangot. Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet szerint az, hogy az európai országok a szövetségen kívül akarják szorosabb, szervezett formába önteni a védelempolitikát, "az egyik legnagyobb fenyegetés a transzatlanti együttműködésre nézve", ezért rendkívüli NATO-ülést hívott össze hétfőre. Verhofstadt szerint, ellentétben azzal, amitől Amerika tart, az együttműködés erősiti majd a NATO-t, nem pedig gyengíti.

A britek is beszállnak?

Nagy-Britannia, amely az Egyesült Államok leghűségesebb szövetségese volt az iraki háború alatt, sokakat meglepett a múlt hónapban azzal, hogy Berlinben beleegyezett az unión belüli szorosabb védelmi együttműködésben való részvételbe - azzal a feltétellel, hogy az nyitva áll a többi tagállam előtt is. A berlini találkozó Belgium, Franciaország, Németország és Luxemburg áprilisi kezdeményezése nyomán valósult meg.

Eredetileg külön főparancsnokságot is létrehoztak volna az uniós védelmi szervezet számára a Brüsszel melletti Tervurenben, de ez az ötletet a németek és a franciák ejtették. Tony Blair brit miniszterelnök szerint viszont feltétlenül szükség lesz valamilyen főparancsnokságra, mert ennek hiányában nem lehet hatékonyan végrehajtani a közösség saját katonai műveleteit. A brit kormányfő viszont az üggyel kapcsolatban az AFP-hírügynökségnek határozottan kijelentette, hogy nem vesz részt olyan együttműködésben, amely a NATO működésének sérülésével fenyeget.

Magyarország nem csatlakozik a védelmi kezdeményezéshez
Indokolt a közös védelmi politika megteremtése, de nem indokolt semmilyen lépés, amely párhuzamosságokat eredményezne a NATO-val - jelentette ki pénteken Brüsszelben Kovács László. A magyar külügyminiszter az EU másfél napos csúcsértekezletének végén közölte: Magyarország nem tervezte, hogy csatlakozik Franciaország, Németország, Belgium és Luxemburg kezdeményezéséhez, amely önálló, az atlanti szövetségétől független védelmi képességek kialakítására irányul.

Kovács nem kommentálta az amerikai NATO-nagykövetnek azt a kijelentését, amely szerint az önálló európai védelmi erők megteremtése veszélyeztetné az atlanti szövetséget. Szerinte az ezzel kapcsolatos fejleményeket folyamatukban kell vizsgálni, és nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az ehhez hasonló nyilatkozatoknak - adta hírül az MTI.