Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az unió a veszélyes anyagok ellen

2003.10.29. 15:15
Szigorítaná a vegyipari termékek összetevőinek vizsgálatát az Európai Bizottság, hogy kiszűrjék az egészségre káros anyagokat. A testület ma közzétett javaslatának értelmében 2005 után minden gyártónak részletes információkat kellene feltüntetnie termékein, amely jelezné, hogy az milyen vegyi anyagokat tartalmaz, és hogy ezek mennyire ártalmasak. Ehhez mintegy 30000, a vegyiparban jelenleg használt anyagot kellene részletes laboratóriumi vizsgálatoknak alávetni - adta hírül a BBC.
A tervezett törvény a Reach nevet kapta a vegyi anyagok nyilvántartási, értékelési engedélyezési rendszerének angol rövidítése (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) után. A tervezett rendszer teljesen megváltoztatná a vegyi anyagok kezelésének rendszerét.

Veszélyes termékek

Jelenleg ugyanis csak a forgalomban lévő termékek egy tizedét vetik alá a tervezetthez hasonlóan szigorú vizsgálatoknak. Könnyen kiderülhet, hogy számtalan, a mindennapi életben használt háztartási termék is az egészségre káros anyagokat tartalmaz.

David Bowe munkáspárti európai parlamenti képviselő szerint az olyan termékek, mint a számítógépek, textilek, tisztítószerek és az élelmiszeriparban használt tartósítószerek az alapanyagok olyan "koktéljait" tartalmazhatják, amelynek a hatása ismeretlen.

A Reach által előírt eljárás keretében azonosítanák a veszélyes anyagokat, amelyek a rákkeltőek vagy genetikai elváltozást okozhatnak, és ezeket a "nagyon magas kockázatú anyagok" minősítéssel látnák el. A törvényhozók elképzelései szerint ezeket az anyagokat folyamatosan ki kellene vonnia a forgalomból és biztonságos összetevőkkel kellene helyettesíteni.

Nincs garancia

A tervezet kritikusai szerint ez nagyon fontos lépés lenne, de a szigorítás a jelenlegi formájában közel sem elegendő, mivel a veszélyes minősítést kapott anyagokat nem tiltanák be automatikusan. A vállalatoknak csak azt kellene bizonyítaniuk, hogy a "megfelelően ellenőrzik" a felhasználásukat.

A Greenpeace ezért élesen kritizálja a tervet. Oliver Knowles, a szervezet képviselője elmondta a BBC-nek: nem bíznak benne, hogy a rendelkezések végrehajthatóak lennének. Szerintük a cégek nyugodtan folytathatják a káros anyagok felhasználását, mivel a tervezet nem határozza meg pontosan, hogy mit is jelent az a "megfelelő ellenőrzés".

A környezetvédő szervezet szerint a vegyipari lobbi nyomásának hatására lett ilyen enyhe a tervezet, ezért tovább küzdenek a hatékony szigorításokért. A tervezet kritikusai szerint a törvénynek köteleznie kellene a gyártókat arra, hogy azonnal szüntessék be a veszélyesnek minősített anyagok használatát.

A vegyipar képviselői szerint viszont ennek katasztrofális gazdasági következményei lennének: ellehetetlenülne a termelés, ezért a cégek tömegesen költöztetnék el üzemeiket az unió területéről, több millió munkanélkülit hagyva maguk után.

Állatkínzáshoz vezetne?

Az RSPCA brit állatvédő szervezet azért ellenzi a tervezetet, mert szerintük megszaporodnának miatta az állatkísérletek. A Reach ugyanis nem tiltja meg, hogy állatokon teszteljék a vegyi anyagok veszélyességét.

Barry Philips, a szervezet vezetője úgy nyilatkozott a BBC-nek: "Elkeserítő, hogy a javaslat egyszerűen csak a hagyományos vizsgálatok folytatását írja elő." Emiatt, ha a szabályozást alkalmazni fogják, több millió állatkísérletet kell majd elvégezni.