Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Klaus a lovagokat hívja segítségül

2004.06.19. 17:07
Az ország története egyik legvégzetesebb lépésének nevezte Václav Klaus Csehország csatlakozását az Európai Unióhoz. A cseh elnök megmászta a Blaník hegyet, hogy elhívja azokat a mitikus lovagokat, akik segíthetnek az országnak az EU-csatlakozás okozta "katasztrófában".
"Cseh Köztársaság belépése az Európai Unióba történelmünk egyik legvégzetesebb lépése. Aki ennek jelentőségét lekicsinyli, teljesen felelőtlen ember, akinek szégyellnie kell magát" - mondta Klaus a Pravo című cseh napilap szombati számában megjelent interjújában.

Komoly arccal sugározta a jelet

Václav Klaus
Klaus ezzel a kijelentésével arra a kérdésre válaszolt, miért mászta meg az EU-belépés április 30-ról május elsejére virradó éjszakáján a Prágától délre emelkedő, mitikus Blaník hegyet. A legenda szerint a 638 méter magas hegy belsejében lovagok szunnyadnak, akik az ország segítségére sietnek, ha a legrosszabbra fordul a sorsa. "Igen, én nem a prágai Károly-hídon ujjongva ünnepeltem EU-belépésünket, hanem a Blaník csúcsáról egészen komoly arccal sugároztam szét egy jól meghatározott jelet. Természetesen teljesen tudatosan tettem, igen, éppen ennek szellemében mentem a Blaník-lovagok legendájának színhelyére, amelyet országunkban minden kisgyermek ismer" - hangsúlyozta Klaus az interjúban.

Az államfő az EU-t olyan intézményként bírálta, amelyben a választók nem gyakorolnak ellenőrzést képviselőik felett. Megítélése szerint ezt az európai választások is jól mutatták. "Az EU-t senki sem személyesíti meg, az emberek nem kapcsolják össze személyekkel - alaktalan, üres és bürokratikus intézmény, amely senkit sem ösztönöz arra, hogy részt vegyen az európai választásokon" - vélekedett Klaus. Ez az ellenőrző funkció a cseh elnök szerint a legjobban a nép köré épült államban valósítható meg.

A Benes-dekrétumokra és a szudétanémeteknek az egykori Csehszlovákiából való elűzésére vonatkozó kérdésekre válaszolva Klaus azt mondta, hogy Csehország alapvető érdekében áll ennek a témának a kétoldalú tárgyalások szintjén való tartása, és hogy ne kerüljön át európai szintre, ami - szerinte - komoly fenyegetés lenne, hiszen a bonyolult német-cseh viszonyban járatlan távoli nemzetek képviselői jutnának döntéshez az ügyben.