Klaudia
-4 °C
2 °C

Alacsony részvétel várható az EP-voksoláson

2004.02.23. 18:36
Alacsony részvételi arány várható szinte mindenütt az idei európai parlamenti (EP) választásokon - ez derült ki az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete által hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből.
Az Eurobarométer-jelentés szerint (amelynek adatait még tavaly októberben vették fel a kérdezőbiztosok Európa 28 országában, de a végső összegzést csak most hozták nyilvánosságra Brüsszelben) a jelenlegi EU-tagállamokban az emberek alig egyharmada ígéri biztosan, hogy elmegy a júniusi voksolásra. Még ennél is rosszabb volt az arány a tavaly októberi adatfelvételkor a tíz, idén csatlakozó országban: ezek átlaga csak 26 százalék.

A tíz állam közül Magyarország az előkelő harmadik helyen áll a maga 34 százalékos adatával, Ciprus és Málta mögött. Ha a három tagjelöltet, Romániát, Bulgáriát és Törökországot is bekapcsoljuk a felmérésbe, akkor érdekes módon az első helyen a csatlakozók közül a románok állnának. Ott a megkérdezettek 49 százaléka venne részt az európai parlamenti választásokon - csakhogy Romániának még várnia kell az EU-felvételre, így náluk idén nem is lesz EP-választás.

Ami a kampány szempontjából kulcsfontosságú témákat illeti, itt a kelet- és nyugat-európaiak véleménye bizonyos fokig egybecseng: mindkét régióban a foglalkoztatás kérdéskörét tették első helyre (a jelenlegi tagok lakosainak 54 százaléka, az idén belépő országok állampolgárainak pedig 68 százaléka vélekedett így.)

Ezt követően azonban már eltérnek a vélemények: a jelenlegi EU-tagállamok lakossága a második helyen a közbiztonság kérdését (49 százalék), a harmadikon pedig a bevándorlás problémáját (44 százalék) említette. A májusban belépőknél viszont az egyes országokra jellemző saját problémákat és a mezőgazdaság gondjait említették a válaszadók a második és a harmadik helyen (56 és 51 százalék.)