Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szupergyors vonatok Budapest és Párizs között

2003.11.17. 09:29
Tízmilliárd eurós beruházással nagysebességű vonatok közlekedésére alkalmassá alakítják a Párizs-Budapest vasútvonalat - írja hétfői számában a Világgazdaság. Az EU prioritásai közé a múlt héten bekerült fejlesztés révén 2015-re 7 óra 10 percre csökken a menetidő a francia és a magyar főváros között.
A Párizs-Strasbourg-Karlsruhe-München-Linz-Bécs-Budapest vonalon már meg is kezdődtek a pályaátépítési munkálatok, a francia oldalon 2007-re 300 kilométernyi szakasz már alkalmas lesz a szupergyors vonatok közlekedésére - nyilatkozta a napilapnak a Budapesten tartózkodó strasbourgi polgármester. Fabienne Kellerelmondta francia földön már csak száz kilométernyi szakaszt kell modernizálni, s "minden lehetséges erővel lobbizunk azért, hogy 2010-re az is elkészüljön".

Tekintse meg képeinket!
Az Európai Bizottság a múlt héten döntött arról, hogy a Párizs-Budapest vasútvonal fejlesztése bekerül a gazdaságélénkítési céllal indítandó, nagyszabású uniós infrastrukturális beruházások közé. Ennek értelmében EU-s forrásokkal egészítik ki a jelenleg csupán nemzeti büdzsékből zajló fejlesztések finanszírozási bázisát. Az uniós hozzájárulás mértékéről egyelőre nem döntöttek.

Folyamatosan csökken a menetidő

A megvalósítás fokozatosan, több lépcsőben történik, s minden egyes szakasz felújítása rövidít valamennyit a menetidőn - írja a Világgazdaság. Jelenleg a pálya leglassúbb szakaszai általában a határok környékén találhatók: Strasbourg és Karlsruhe között, München és Linz között, valamint Bécs és Budapest között.

A beruházás kiemelt jelentőségű Strasbourg számára, hiszen az Európai Parlament plenáris üléseinek is helyet adó elzászi fővárosnak különösen fontos a jó közlekedési kapcsolat az újonnan csatlakozó EU-tagállamokkal - hangsúlyozta a Világgazdaságnak a polgármester. Arról nem is beszélve, hogy gazdaságilag is igen jelentős térségeket kapcsol össze a fejlesztés: a Párizs-Budapest vonal mentén kereken egytucatnyi nagyváros található, s annak közvetlen környezetében összesen 35 millió ember lakik - emlékeztet a napilap.