Benedek
-5 °C
5 °C

Luxemburgban dől el a vörös csillag sorsa

2004.06.26. 11:34
A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság főtitkársága elé kerül a Munkáspárt alelnöke ellen önkényuralmi jelkép használata miatt indított ügy, gyorsított eljárás esetén egy éven belül megszülethet az EB állásfoglalása. Az Európai Bíróság azonban bármely szakaszban dönthet úgy, hogy nem dönt, mert nem illetékes a kérdésben.
Mint arról az Index is beszámolt, a Fővárosi Bíróság másodfokon eljáró tanácsa felfüggesztette a Munkáspárt alelnöke ellen önkényuralmi jelkép használata miatt indított pert, és az Európai Bírósághoz fordult állásfoglalást kérve. A kérés lényege, hogy az Európai Bíróság állapítsa meg, megállja-e a helyét a magyar szabályozás az EU-s jogrenddel szemben.

Gyorsítva tíz hónap

A kérdés a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság főtitkársága elé kerül - írja a Népszabadság szombati számában. Ha formailag nem felel meg a kívánalmaknak, akkor gondolkodás nélkül visszaküldik a feladónak, ha megfelel, két hónapot lehet várni az érintett felek állásfoglalásaira, majd a kérdés az előadó bíróhoz, illetve a "főügyészhez" kerül, aki nem vesz részt a döntésben, de a bírák az ő véleménye alapján gyorsított eljárásban dönthetnek - ami így összeségében tíz hónapot tesz ki.

Ha nem gyorsított eljárásban tárgyalják a kérdést, akkor csak az nyolc-tíz hónap, míg az előadó bíró feljegyzése a testület elé kerül, amely elrendeli az érinett felek ismételt meghallgatását - ami újabb két hónapba telik. Ezt követően kér ajánlást a főügyésztől, majd annak kézhez kapása után dönt - ez a procedúra plusz egy-másfél évig is eltarthat. Tehát két évbe is beletelhet, mire a kérdést feltevő tagállam bíróságához visszatér az ügy, és döntés születhet.

Dönthetnek úgy, hogy nem döntenek

Az eljárás nyelve tagországról lévén szó természetesen magyar, de minden fontos iratot lefordítanak franciára - ami a bíróság fő munkanyelve - és a többi hivatalos nyelvre. Szóbeli eljárások esetén precíz szinkrontolmácsolás segíti a bíróság munkáját.

Az Európai Bíróság bármely szakaszban dönthet úgy, hogy nem dönt, mert nem illetékes a kérdésben - áll a Népszabadság cikkében. Ha azonban végül állást foglal, az kötelező az érintett tagállam bíróságára, jelen esetben a Fővárosi Bíróságra nézve. Az is gyakori, hogy az Európai Bíróság nem csak, vagy nem elsősorban a feltett konkrét kérdésre válaszol, hanem általánosabb jogértelemzést ad.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft