Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Látszatkompromisszum az EU-csúcson

2003.06.20. 15:00
"Jó alapnak" tekintik az Európai Konvent alkotmánytervezetét az európai vezetők. A visszafogott nyilatkozat jövőbeni vitákra utal. A 16 hónap alatt kidolgozott tervezet elnököt állítana az EU élére és korlátozná a tagállamok vétójogát.
Várhatóan elfogadja az Európai Unió alkotmánytervezetét az EU tagállamainak félévi rendes csúcsértekezlete. A tizenhat hónap alatt megfogalmazott hatvannyolc sűrűn gépelt oldalas dokumentumot azonban csupán "jó alapnak" nevezik a vezetők zárónyilatkozat-tervezetükben. - írja a BBC. A hírügynökség elemzője szerint még komoly csaták várhatók az alkotmányról.

Könnygáz és anarchisták
Könnygázzal próbálta szétoszlatni a görög rendőrség pénteken az EU-csúcs biztonsági kordonján áttörni próbáló antiglobalista tüntetőket. Az újbaloldali csoportok mintegy tízezer tüntetője rendezett felvonulást az Európai Unió ellen három kilométerre Porto Karrasztól, a csúcstalálkozó helyszínétől. A békés tüntetők közül több száz fő álarcos anarchisták vezetésével kivált, és gyújtóbombákkal, rakétákkal, üvegekkel dobálta meg a rnedőröket. A rendőrség konnygázt vetett be, a tömeg pánikszerű menekülésbe fogott. A gázálarcos rendőrök mintegy háromszáz anarchistát egy közeli erdős területre szorított vissza. A tiltakozó akció a szervezők reményeinél kisebb méretű volt.

forrás: MTI

Komoly ellenállásba ütközhet a tagállamok vétójogát korlátozó rendelkezés, csakúgy, mint a szavazási rendszer a nagy államok igényei szerinti átalakítása. Az EU-elnökről és az egységes külpolitikáról szóló felvetés elfogadása jelenleg teljesen esélytelennek tűnik.

Javítható kompromisszum

Mindennek ellenére Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnök szerint a pénteki "nagyon fontos nap az európai egységesülés folyamatában". Az EU soros, leköszönő elnöke szerint az Európai Konvent tervezete "jó kompromisszum, amit még tovább lehet javítani". Szimitisz szerint akár "egy másfajta egyensúly" is elérhető.

Az alkotmánytervezetet az októberi kormányközi konferencián tervezik véglegesíteni Olaszországban.

A tanácskozás témái között szerepel továbbá az EU új külpolitikai doktrínája, mely akár megelőző csapásokra is lehetőséget adna az unió fenyegetettsége esetén.

A Konvent saga

Csökkentheti a kisebb államok befolyását az új EU-alkotmány

Isten végül kimarad az európai alkotmányból

Alig néhány területen marad fenn a nemzeti vétó az EU-ban

Lassan igazi állammá alakul az Unió

Szerepeljen Isten az európai alkotmányban?

Hogyan tovább Európa?