Szilárda
0 °C
6 °C

Együttműködés és nézeteltérések

2004.11.03. 12:59
Számos európai politikus reagált szerdán az Egyesült Államokból érkező hírekre, amelyek szerint George Bush elnök előnyre tett szert a washingtoni Fehér Ház elhódításáért zajló küzdelemben.
Lengyelország érdekeit figyelembe véve jó hír (lenne) a további együttműködés lehetősége George Bushsal - mondta Aleksander Kwasniewski lengyel államfő a TVN24 televíziónak adott nyilatkozatában. Ismeri és tiszteli Lengyelországot - mondta Kwasniewski az amerikai elnökről.

Olyan Egyesült Államokra van szükségünk, amelyik sokkal szorosabban együttműködik szövetségeseivel és partnereivel - emelte ki Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő. Mint mondta, nyilvánvaló az Egyesült Államok megosztottsága, és úgy vélem, Bush megkezdi a sebek begyógyítását.

Nem örülnek

Úgy gondolom, nem látunk jelentős változást az általa követett politikában, azt a politikát folytatja, amelyben hisz - mondta Göran Persson svéd kormányfő. Az Egyesült Államok és Európa viszonyát lépésről lépésre kell újra összetapasztani - tette hozzá.

Múltbéli eltérő nézeteink ellenére azon kell munkálkodnunk, hogy biztonságos körülményeket teremtsünk Irakban - bocsátotta előre Otto Schily német belügyminiszter.

Az olasz külügyminiszter Róma és Washington szoros szövetségesi viszonyának fenntartását nevezte fontosnak. Olaszország és az Európai Unió elkötelezett az Egyesült Államokhoz fűződő szoros viszony fenntartása mellett - mondta Franco Frattini.