Eszter, Eliza
EUR 382,18 Ft
USD 358,25 Ft
14 °C
24 °C

Szomszédainkat aggasztja az alacsony részvétel

2003.04.13. 19:04
Üdvözölték az európai vezetők a szombati EU-népszavazás eredményét, ugyanakkor többen is furcsállották az alacsony részvételt. A lengyel kormányszóvivő egynesen aggasztónak nevezte a 46 százalékos részvételt, mivel országában ilyen érdeklődés mellett eredménytelen lenne a referendum.
A német kormány vasárnap nyilatkozatban üdvözölte a magyar szavazópolgárok igenlő döntését az ország európai uniós csatlakozása ügyében. "Örülünk annak, hogy Magyarország, amelynek útját nagy rokonszenvvel kísérjük, jövő májusban az EU tagjává válhat" - jelentette ki Berlinben Joschka Fischer külügyminiszter. Mint hangoztatta, Németországot és Magyarországot mély barátság fűzi össze, amelynek kialakulásához az is hozzájárult, hogy Magyarország annak idején támogatást nyújtott a német újraegyesítéshez. A magyarországi népszavazás eredménye kedvező jel a többi, szintén EU-csatlakozásra készülő ország számára - idézte a dpa a német külügyminisztert.

Schröder is üdvözli a döntést

Gerhard Schröder német kancellár is üdvözölte vasárnap az EU-csatlakozásról szombaton tartott magyarországi népszavazás eredményét. A fölöttébb egyértelmű végeredmény "összességében is erősíti a bővítési folyamatot" - hangoztatta Berlinben a kancellár, aki örömét is kifejezte a Magyarországgal való jövőbeni együttműködés kapcsán. Az első kommentáló megjegyzések ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az alacsony részvételi arányból következően a választásra jogosultaknak csupán alig 37 százaléka mondott igent Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Francia gratuláció Medgyessynek

Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök vasárnap telefonon gratulált Medgyessy Péter magyar kormányfőnek az európai uniós népszavazás sikeréhez. Ezt Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a francia miniszterelnök a szombaton tartott magyarországi népszavazás eredményét óriási előrelépésnek nevezte Európa újraegyesítése szempontjából. Elmondta: Európa, benne Franciaország családtagként várja Magyarországot. Medgyessy Péter miniszterelnök beszámolt a népszavazás sikeréről. Úgy fogalmazott: az európai módon lezajlott szavazás európai sikert hozott.

Román bíztatás

Üdvözölte az Európai Unióhoz való csatlakozásról tartott magyarországi népszavazás sikeres eredményét vasárnap Cosmin Dobran, a román külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek nyilatkozva. A magyarországi népszavazás eredménye kétségtelenül bizonyítja a magyar állampolgárok európai szellemiségét és törekvéseit - jelentette ki. A román szóvivő szerint ez az eredmény azt is igazolja: helyes volt, hogy Románia és Magyarország európai partnerségi viszonyt alakított ki egymással.

Irányt mutattunk a lengyeleknek

Az a támogatás, melyet a magyar választópolgárok adtak az EU-csatlakozáshoz, iránymutató a lengyel szavazók számára saját népszavazási döntésükhöz; teljes mértékben osztjuk magyar barátaink örömét - jelentette ki vasárnap Boguslaw Majewski lengyel külügyi szóvivő. Majewski az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az EU-bővítést jóváhagyó európai parlamenti szavazás után a magyarországi népszavazás a második jó hír volt a világból, amely az elmúlt héten Lengyelországba érkezett. Európa a magyarországi referendummal lélekben nagyobb és erősebb lett - fogalmazott. A hivatalos tagságig ugyan még néhány állomás hátra van - folytatta -, de a magyarországi népszavazás eredménye közelebb hozta Európát. A hagyományos lengyel-magyar történelmi barátság egy új dimenzióval, Európával bővült - fűzte hozzá.

Aggasztó az alacsony részvétel

A szóvivő ezzel együtt aggasztónak nevezte a magyarországi referendum alacsony részvételi arányát, amelyet szavai szerint Varsóban fontos figyelmeztető jelzésnek tekintenek. Óriási kihívás a lengyel választók felé - fogalmazott -, hogy a júniusi népszavazáson mozduljanak ki hazulról, és járuljanak az urnákhoz. Sok lengyel állampolgár számára ok a megfelelő következtetések levonására, és remélhetőleg ösztönzőleg fog hatni azokra, akik eddig ingadoztak, hogy egyáltalán elmenjenek-e szavazni - mondta a lengyel külügyi szóvivő.

Kellemtlen meglepetés

Bölcs, üdvözlendő döntés született, s ehhez Magyarország minden polgárának gratulálok - nyilatkozta az uniós népszavazás eredményére reagálva vasárnap az MTI-nek Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, akit azonban meglepett az alacsony részvételi arány. Emlékeztetett arra, hogy alig két hete hivatalos látogatáson Budapesten járt, ahol igen bizakodó hangulattal találkozott, és abból a légkörből kedvezőbb részvételre lehetett következtetni.

Csáky mint a szlovák kormány integrációs kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese az alacsony magyarországi részvételt Szlovákiára és saját feladatkörére nézve azonban "kellemetlen meglepetésnek" nevezte. Mint mondta, ha május 16-17-ikén Szlovákiában is ilyen eredmények születnének, akkor a népszavazás érvénytelen volna.

Szívből jövő öröm

Szívből jövő örömének adott hangot az uniós csatlakozást támogató népszavazási eredmény kapcsán az osztrák kancellár és a külügyminiszter. Wolfgang Schüssel kormányfő különösen örvendetesnek nevezte, hogy a magyar szavazók több mint 80 százaléka támogatta az ország EU-belépését. "Magyarország a szomszédunk, emellett fontos partnere Ausztriának. Nagyon örülök, hogy a két ország ezentúl európai síkon is szorosan együtt fog működni" - mondta az osztrák kancellár. A külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: Ausztria mindig is támogatta a szomszédos Magyarországot a csatlakozásra irányuló törekvéseiben.

Csehország bízik a magasabb részvételben

Csehország üdvözli a magyar uniós népszavazás eredményét, de az alacsony részvételt a csehek számára is figyelmeztetőnek tartja. "Nem lenne szabad alábecsülnünk a részvétel kérdését. Június közepén, amikor a csehországi népszavazásra sor kerül, ráadásul már kellemes meleg van, így az emberek, ha nem győzzük meg őket, könnyen más elfoglaltságot találnak maguknak a szavazás helyett" - jelentette ki vasárnap Vít Kolár külügyminisztériumi szóvivő.

Vladimír Spidla miniszterelnök arra számít, hogy a csehországi népszavazáson magasabb lesz a részvétel, mint Magyarországon. "Számomra a legfontosabb azonban az, hogy a magyarok felmérték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy az Európai Unió egy olyan lehetőség, amelyet ki kell használni" - mondta Spidla a CTK hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a cseh népszavazáson semmiféle érvényességi küszöb nincs.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás