Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Az év embere Rudolph Giuliani

2001.12.24. 10:22
Hosszas viták után Rudolph Giuliani, New York polgármestere lett idén "Az év embere" a Time amerikai hírmagazinnál a szeptember 11-i tragédia után tanúsított magatartása miatt. Noha eredetileg Oszama bin Ladenre gondoltak a cím adományozói, sokak szerint a végtelen gonoszsághoz páratlan személyiség kellene tartozzon a cím kiérdemlésére

Hosszas viták után Rudolph Giuliani, New York polgármestere lett idén "Az év embere" a Time amerikai hírmagazinnál. A magazin 1925-ben választotta ki első ízben az esztendő legkiemelkedőbb emberét, és ez a hagyomány az elmúlt 76 évben töretlenül tovább élt. Az eredetileg megfogalmazott kritérium szerint a kiválasztott személyiségnek annak kell lennie, aki a tárgyévben a legnagyobb mértékben befolyásolta a hírek világát - akár jó, akár rossz értelemben.

Bin Laden Hitlernél is rosszabb

E követelmény alapján többen úgy gondolták, nem lehet vitás, hogy idén Oszama bin Laden érdemelte ki leginkább "Az év embere" címet. Mások szerint viszont a szeptember 11-i, szörnyűséges terrorcselekmények értelmi szerzőjének tekintett férfi számára külön meg kellene alkotni "Az év gonosztevője" címet, ha már mindenképpen meg akarják örökíteni a nevét.

Többen azzal érveltek Oszama bin Laden ellen, hogy aki alaposabban a dolgok mögé néz, az arra fog rájönni, hogy nem is olyan nagy formátumú személyiség. "Pusztán a végtelen gonoszság nem jelenthet belépőjegyet" a Time halhatatlanjainak oszlopcsarnokába - vélik azok, akik szerint Oszama bin Laden nem érdemelte ki azt, amit Joszif Visszárionovics Sztálin 1939-ben és 1942-ben, Adolf Hitler 1938-ban és Khomeini ajatollah 1979-ben kiérdemelt.

Lélekjelenlét és humanista együttérzés

Végül a választás Giulianira esett, akit szeptember 11. előtt nagyon sokan nem kedveltek (bár mindenki elismerte kiemelkedő képességeit), aki azonban a terrortámadások után órákban és napokban minden amerikai osztatlan elismerését vívta ki lélekjelenlétével és humanista együttérzéssel párosuló briliáns szervező munkájával.

A merényletek elkövetésekor George Bush Floridában tartózkodott. Onnan előbb Lousianába, majd Nebraskába vitte őt az elnöki különgép, és csak este szállt le vele Washingtonban. Addig - sokak értékelése szerint - a közvélemény számára Giuliani töltötte be az elnöki szerepkört, legalábbis annyiban, hogy ő állt a mikrofonok elé, ő számolt be a tragédia borzalmas dimenzióiról, és ő volt az első, aki egyben lelket öntött az amerikaiakba, mondván, "a korábbinál is erősebben fogunk ebből kikerülni".

Guiliani megítélése végletesen megosztott

Az azt követő hetekben Giuliani egyszerűen lenyűgözött mindenkit, ahogyan a szerteágazó teendők higgadt és gyakorlatias megszervezésével, ugyanakkor az átélt szörnyűségek közösségi érzelmi feldolgozásának elősegítésével ő volt Amerika legjobb értelemben vett "mindenese".

Giuliani - akinek egyébként a közeljövőben lejár a polgármesteri megbízatása - olyan politikai személyiség, akinek a megítélésében a közvélemény rendszerint végletesen megosztott. Így volt ez korábban, és most, hónapokkal a tragédia után már vannak arra utaló jelek, hogy így lesz ez megint hamarosan. De ami 2001 őszén történt, az bőségesen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ez az év Giuliani éve legyen.