Valér
4 °C
8 °C

Egyelőre mégsem Juscsenko vezet

2004.11.22. 00:52
A szavazatok negyede alapján a jelenlegi kormányfő vezet, bár az exitpoll felmérések ellenzéki győzelmet jósoltak. Mindkét oldal győzelemről beszélt, a demokrata Juscsenko az eredmény megvédését emlegette.
A szavazatok 26,1 százalékának összeszámlálása alapján a hivatalban lévő kormányfő, Viktor Janukovics vezet az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában. Az ukrán Központi Választási Bizottság közölte: a részeredmény szerint Janukovics a voksok 51,17, míg ellenzéki ellenfele, Viktor Juscsenko a szavazatok 45,44 százalékát szerezte meg. Az urnazárást követően az exit poll felmérések azt jósolták, hogy Juscsenko nyerte meg a választást, de mindkét tábor saját jelöltje győzelméről tett említést.

Mindenki győzött

Mind Viktor Juscsenko, az ellenzék jelöltje, mind Viktor Janukovics kormányfő kampányirodája a saját jelöltje győzelmét hirdeti az ukrajnai elnökválasztás második, vasárnapi fordulójában, míg a Központi Választási Bizottság késik az első részeredmények közzétételével.

Szerhij Tihipko, Viktor Janukovics kormányfő kampányfőnöke az 1+1 magántelevíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy a kormányfő 3,4-3,5 százalékkal vezet az ellenzék jelöltje előtt. Tihipko azt is elmondta, hogy kampányirodája felajánlotta az ellenzéki elnökjelölt kampányirodájának, hogy a választások után kezdjék meg a tárgyalásokat a politikai reformról, azaz az elnöki hatalom egy részének a parlament részére történő átruházásáról.

Viktor Juscsenko kampányfőnöke, Olekszandr Zincsenko a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több ezres tömeg előtt viszont az ellenzéki jelölt győzelmét jelentette be. Hozzátette, hogy ezt a győzelmet meg kell védeni.

A Központi Választási Bizottság továbbra is adós az első érdemi részeredményekkel, egyelőre csak a részvételi arányt közölte, amely szerint a szavazatra jogosultak 76,63 százaléka adta le voksát, azaz mintegy két százalékkal többen, mint az első fordulóban.

Feszült várakozás

Egyre többen gyűlnek össze Kijevben a Függetlenség téren, hogy este nyolc órakor az urnák lezárása után meghallgassák Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt beszédét, valamint értesüljenek az első exitpoll adatokról.

Feszült légkör, ellenzéki előny, elrabolt szavazólapok
Az este hét órakor közölt exit poll eredmények alapján úgy tűnt, az ellenzék jelöltje, Viktor Juscsenko nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást.

Az KMISZ kijevi közvélemény-kutató intézet és a Razumkov központ által az urnáktól való távozás után végzett felmérés alapján Viktor Juscsenko 11 százalékkal vezetett Viktor Janukovics előtt, míg az Ukrajnai Szociológiai Kutató Intézet adatai szerint az ellenzéki jelölt előnye 3,5 százalék.

Rendkívül feszült légkörben zajlott a voksolás a 33 000 szavazókörben. A Központi Választási Bizottság a szavazóhelyiségek zárásakor még csak a helyi idő szerinti 15.00 órás részvételi arányt közölte, amely 55 százalékos volt, tehát a szavazás érvényes.

Mindkét tábor számos visszaéléssel vádolta meg a másik felet. Vasárnapra virradóra egy szavazóhelyiségnél agyonlőtték a helyiségnél szolgálatot teljesítő egyik rendőrtisztet. Több helyen betörtek a szavazókörökbe és elrabolták a szavazólapokat. Viktor Janukovics képviselője forradalom kirobbantásával vádolta meg az ellenfelet, ellenzéki sajtóértesülések szerint az elnöki hivatal vezetője utasítást adott arra, hogy éjfélkor a hatalom jelöltjének győzelmét hirdessék ki.

A Központi Választási Bizottság az első részeredményeket közép-európai idő szerint 20.00 órára ígérte.

MTI

Az ukrán fővárosban annak ellenére nyugodt a légkör, hogy viszonylag sok a rendőr az utcán, és megerősitették a kormányzati épületek védelmét. A Korrespondent beszámolói szerint a Központi Választási Iroda épületéhez este hét órakor tiz, rendőrökkel megtömött busz érkezett. A lap információi szerint Kijevtől ötven kilométerre harminc bevetésre kész harckocsi indult meg a főváros felé.

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában különösen magas volt a részvételi arány. Délután három óráig átlagosan az emberek fele elment szavazni, és váratlanul sokan voksoltak a keleti és a déli régiókban, Donyeckben délután az emberek 65,6 százaléka járult az urnákhoz.

A második fordulóba szoros versengés után Viktor Janukovics miniszterelnök, Leonzid Kucsma ukrán elnök kiválasztatottja és a volt kormányfő, az ellenzéki Mi Ukrajnánk párt vezetője VIktor Juscsenko jutott be.

Ez pedig mindenképpen a miniszterelnöknek, Viktor Janukovicsnak kedvez, Ukrajna iparosodott keleti és déli területein az őt támogatók vannak többségben. Viktor Juscsenko hátországának számitó nyugati megyékben, ahol három héttel ezelőtt sokkal többen mentek el szavazni, a várakozásokat alulmúlta a részvétel. Ebben közrejátszott az is, hogy több ezer településen a szombati vihar miatt nincs áramszolgáltatás, ezért a szavazóhelyiségek sötétbe borultak.

Attrocitások is történtek. Lohanszkban Viktor Juscsenko stábjának két emberét verték meg; a Korrespondent beszámolója szerint a támadók a keleti Donyeckből érkeztek, legalábbis erre utalt a rendszámuk.

A közép-ukrajnai Cserkaszi megye Szmila városában ismeretlenek betörtek a 17. számú választókörzet 201. szavazókörébe, és megkötözték a helyiséget őrző rendőrt, összetörték az urnákat, feltörték a páncélszekrényt, számolt be az MTI. A Korrespondent beszámolója szerint az éjszaka folyamán lelőttek egy rendőrt Cserkaszi megyében, a tettest nem fogták el.

Korrespondent beszámolója szerint hamis regisztrációs ólapok ezreit szállitják a keleti területek szavazóhelyiségeihez, Juscsenko kampánystábja azt állitja, csak Harkovban kilencezer ilyen jhamis szavazatról van tudomásuk. A Pora (Itt az idő) ifjúsági szervezet aktivistái az egyik ilyen buszt megpróbálták megállitani, tiltakozásul köré feküdtek.

A Korrespondent beszámolója szerint Oroszországban mintegy másfél millió szavazólapot nyomtattak ki olyan speciális tintával, amely bizonyos idő után eltűnik. Lvivben (Lemberg) és környékén volt olyan szavazóhelyiség ahol előfordultak ilyen szavazólapok.

A második fordulóban sem szűnt meg az a gyakorlat, hogy valakinek a távollétében leadják a szavazatát. Ezt a lehetőséget az ukrán parlament törvénytelenné nyilvántotta, de mégsem lépett hatályba a második fordulóig, ugyanis Leonyid Kucsma elnök, a kormányfő Janukovics támogatója nem látta el kézjegyével a törvénymódositast.

Az Index által megkérdezett kijeviek többsége szerint nem azért fontos igazán Viktor Juscsenko győzelme, mert nyugatbarát, demokratikusabb politikát vall, hanem mert öt év múlva, ha nem tetszik, le lehet váltani. Ez pedig a "korrupt és bűnöző" Viktor Janukovics esetében nincs igy.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft