Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Csupa hibás F-16-ost kaptak a lengyelek az USA-tól

2007.10.02. 12:51
Hibásak azok az F-16 amerikai vadászrepülőgépek, amelyeket Lengyelország az Egyesült Államoktól vásárolt, állította kedden egy kormányközeli lengyel napilap. A Rzeczpospolita című konzervatív újság katonai dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az első 11 darab F-16 közül 9-nek volt kisebb vagy súlyosabb hibája. A hiányosságokat a Poznan környéki lengyel bázis ellátóegysége fedezte fel.

A problémák között voltak kisebb kábelhibák, de akadtak súlyosak is, mint például a fedélzeti számítógép vagy a jegesedésgátló szelepek vagy az oxigénellátó rendszer hibája.

A legrosszabb állapotban a 4044 számú F-16C érkezett meg Lengyelországba, hiányzott róla a GPS-antennablokk, nem működött a mentő-oxigénfejlesztője és a barát-ellenségfelismerő rendszere, írta a lap.

A lengyel légierő hivatalos verziója szerint csak a legelső 4 géppel voltak bajok, de a varsói lap információi szerint a következő 5 is hibás volt.

A Rzeczpospolita informátora szerint az amerikai gépek mind ugyanazokkal a meghibásodásokkal érkeznek, és a lengyel szakemberek már kitanulták, hogyan találják meg és javítsák ki azokat. De a javítások pénzbe kerülnek. A lengyel fél ugyanis a szerződésben nem kötött ki ingyenes szervizelést.

Lengyelország 2002-ben kötött szerződést 48 darab F-16 típusú multifunkcionális harci repülőgép megvásárlására. A szállítás tavaly novemberben kezdődött meg, az első gépeknek azzal is problémáik voltak, hogy megérkezzenek az ünnepélyes fogadásra.

A 48 vadászgépből már 37 van Lengyelországban, a maradék 11 jövőre érkezik.

Lengyelországnak a hitelköltségekkel együtt 4,5 milliárd dollárba kerülnek az amerikai vadászrepülők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!