Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csupa hibás F-16-ost kaptak a lengyelek az USA-tól

2007.10.02. 12:51
Hibásak azok az F-16 amerikai vadászrepülőgépek, amelyeket Lengyelország az Egyesült Államoktól vásárolt, állította kedden egy kormányközeli lengyel napilap. A Rzeczpospolita című konzervatív újság katonai dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az első 11 darab F-16 közül 9-nek volt kisebb vagy súlyosabb hibája. A hiányosságokat a Poznan környéki lengyel bázis ellátóegysége fedezte fel.

A problémák között voltak kisebb kábelhibák, de akadtak súlyosak is, mint például a fedélzeti számítógép vagy a jegesedésgátló szelepek vagy az oxigénellátó rendszer hibája.

A legrosszabb állapotban a 4044 számú F-16C érkezett meg Lengyelországba, hiányzott róla a GPS-antennablokk, nem működött a mentő-oxigénfejlesztője és a barát-ellenségfelismerő rendszere, írta a lap.

A lengyel légierő hivatalos verziója szerint csak a legelső 4 géppel voltak bajok, de a varsói lap információi szerint a következő 5 is hibás volt.

A Rzeczpospolita informátora szerint az amerikai gépek mind ugyanazokkal a meghibásodásokkal érkeznek, és a lengyel szakemberek már kitanulták, hogyan találják meg és javítsák ki azokat. De a javítások pénzbe kerülnek. A lengyel fél ugyanis a szerződésben nem kötött ki ingyenes szervizelést.

Lengyelország 2002-ben kötött szerződést 48 darab F-16 típusú multifunkcionális harci repülőgép megvásárlására. A szállítás tavaly novemberben kezdődött meg, az első gépeknek azzal is problémáik voltak, hogy megérkezzenek az ünnepélyes fogadásra.

A 48 vadászgépből már 37 van Lengyelországban, a maradék 11 jövőre érkezik.

Lengyelországnak a hitelköltségekkel együtt 4,5 milliárd dollárba kerülnek az amerikai vadászrepülők.