Valér
4 °C
8 °C

Orosz-tádzsik segítség a tálibellenes erőknek

2001.09.24. 11:32
Az orosz sajtó a tálibok elleni hadüzenetként értékeli, hogy Vlagyimir Putyin elnök - egyes hírek szerint - kész az Egyesült Államok rendelkezésére bocsájtani az orosz légteret. Azt is tálibellenes hadüzenetként fogják fel az elemzők, hogy Szergej Ivanov védelmi miniszter nyíltan szólt a tálibokkal szembenálló Északi Szövetség támogatásának szükségességéről. Ivanov nemcsak kilátásba helyezte, hogy Moszkva pénzzel és fegyverrel támogatja az Északi Szövetséget, hanem már létező tényként beszélt róla.
Az orosz sajtó amerikai források alapján arról adott hírt, hogy Putyin orosz és George W. Bush amerikai elnök szombati telefonbeszélgetésekor megállapodott az orosz légtér átadásáról, mely a terrorellenes koalícióba lépés jele lehet. Megfigyelők szerint azután született döntés az aktív orosz részvételről a tálibok ellen várható háborúban, hogy Putyin fogadta a hét végén Szocsiban lévő rezidenciáján a fegyveres erőket irányító kormánytagokat, a hadsereg és a titkosszolgálatok vezetőit.

Moszka nem mindig volt jóban az Északi Szövetséggel

Moszkvának az lehet a célja egy háborús beavatkozással, hogy a tálib hatalom megdöntése után jelenlegi pártfogoltja, az Északi Szövetség kerüljön hatalomra Kabulban - vélik elemzők. Az 1980-as években ezek az erők a szovjet intervenciós csapatok ádáz ellenségei voltak, a tálibok megjelenése után azonban fokozatosan javult Moszkva és az Északi Szövetségbe tömörülő erők viszonya.

Az orosz háborús részvétel viszont azzal a következménnyel járhat, hogy a harci cselekmények átterjednek a közép-ázsiai FÁK-tagországokra is. Különösen veszélyeztetett helyzetben van Tádzsikisztán, amely - orosz segítséggel - már évek óta harcot folytat az afganisztáni gyökerű muzulmán lázadók ellen. Az egyesült államokbeli terrortámadások óta készültségben áll az országban állomásozó 201-es orosz hadosztály, amelyet Anatolij Kvasnyin orosz vezérkari főnök múlt heti látogatása után közelebb telepítenek az afgán határhoz. Egyes meg nem erősített hírek szerint hasonló átcsoportosítások történnek Üzbegisztánban is, ahova moszkvai jelentések szerint mintegy 200 amerikai desszantos érkezett a hét végén.

Orosz és tádzsik segítség a tálibellenes szövetségnek?

A Gazeta.ru című orosz internetes lap nem zárja ki, hogy Oroszország és közép-ázsiai szövetségesei már be is avatkoztak a harcokba. Az újság szerint az Északi Szövetség gyors katonai sikereket hozó legutóbbi támadásai valószínűvé teszik, hogy az orosz erők és a tádzsik kormánycsapatok tüzérségi támogatást nyújtanak a tálibellenes afgán erőknek.