A FÁK miniszterelnökei egymással barátkoznak

2000.06.20. 11:41
Moszkvában kedden kezdődik a FÁK kormányfőinek tanácskozása, ahol elsősorban a Közösség 2005-ig történő fejlesztésével kapcsolatos programot vitatják meg. Orosz részről az ülésen Mihail Kaszjánov miniszterelnök vesz részt. Az egyik legfontosabb kérdés: a nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja.
Igor Ivanov
Európai közös rakétaelhárító rendszer
Hétfőn a FÁK Honvédelmi Miniszteri Bizottságának ülését tartották meg, ahol Igor Ivanov orosz honvédelmi miniszter azzal a felhívással fordult a résztvevőkhöz, hogy támogassák az orosz kezdeményezést az európai közös rakétaelhárító rendszer létrehozására - adta hírül az ITAR-TASS. ,,Rendelkezünk a katonai együttműködés tapasztalataival, megvan hozzá az infrastruktúránk, beleértve a légvédelmi és rakétaelhárító objektumokat is" - mondta az orosz honvédelmi miniszter.

Gazdasági kérdések

A FÁK kormányfőinek tanácskozásán azonban várhatóan nem szerepel a rakétaprogram. A miniszterelnökök majd' két tucat kérdést terveznek megvizsgálni, elsősorban az import engedélyezés rendjével, a szabadkereskedelemmel és az exportvámok mértékének szabályozásával kapcsolatos kérdéseket.

Mivel a FÁK tagállamainak egy része nem tartozik a Vámszövetségbe, ezért velük szemben továbbra is megmaradna az exportvám érvényes rendje, ez az egyik megvitatandó pont.

A nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja

A tanácskozás napirendjén szerepel a nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja, amelyet a 2003-ig terjedő időszakra dolgoztak ki. Az okmányban szereplő intézkedések arra irányulnak, hogy a FÁK-on belül egységesítsék a törvényeket, szorosabb együttműködést alakítsanak ki a közrendvédelmi szervek között.

A kormányfők megvizsgálják a FÁK antiterrorista központjának létrehozására vonatkozó okmánytervezetet. Ezzel kapcsolatban több nézeteltérést kell még rendezni. Azerbajdzsán például csak akkor vesz részt ebben, ha a központ csupán a tájékoztatási-elemzési és konzultatív tevékenységgel foglalkozna, Ukrajna pedig csak a saját jogalkalmazási térségén belül hajlandó erre.

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgízia, Tádzsikisztán és Türkmenisztán nem ért egyet azzal, hogy a központ vezetőjét és helyetteseit csak az egyik ország adja. Ezen kívül még mindig nincs meghatározva, hogy a központot milyen forrásokból finanszíroznák. Korábban azt tervezték, hogy a FÁK Végrehajtó Bizottsága adja majd a pénzt a belgazdasági eszközök terhére.

Új elnök

A kormányfők tanácsa dönt az új elnök, Vlagyimir Jermosin fehérorosz miniszterelnök jelöltségéről, mivel júniusban lejárt az ukrán kormányfő megbízatása. A Tanács elnökét egy évre választják, az orosz abc sorrendjében.  • Tippek
  • Babaváró hitel