Natália
1 °C
7 °C

A FÁK miniszterelnökei egymással barátkoznak

2000.06.20. 11:41
Moszkvában kedden kezdődik a FÁK kormányfőinek tanácskozása, ahol elsősorban a Közösség 2005-ig történő fejlesztésével kapcsolatos programot vitatják meg. Orosz részről az ülésen Mihail Kaszjánov miniszterelnök vesz részt. Az egyik legfontosabb kérdés: a nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja.
Igor Ivanov
Európai közös rakétaelhárító rendszer
Hétfőn a FÁK Honvédelmi Miniszteri Bizottságának ülését tartották meg, ahol Igor Ivanov orosz honvédelmi miniszter azzal a felhívással fordult a résztvevőkhöz, hogy támogassák az orosz kezdeményezést az európai közös rakétaelhárító rendszer létrehozására - adta hírül az ITAR-TASS. ,,Rendelkezünk a katonai együttműködés tapasztalataival, megvan hozzá az infrastruktúránk, beleértve a légvédelmi és rakétaelhárító objektumokat is" - mondta az orosz honvédelmi miniszter.

Gazdasági kérdések

A FÁK kormányfőinek tanácskozásán azonban várhatóan nem szerepel a rakétaprogram. A miniszterelnökök majd' két tucat kérdést terveznek megvizsgálni, elsősorban az import engedélyezés rendjével, a szabadkereskedelemmel és az exportvámok mértékének szabályozásával kapcsolatos kérdéseket.

Mivel a FÁK tagállamainak egy része nem tartozik a Vámszövetségbe, ezért velük szemben továbbra is megmaradna az exportvám érvényes rendje, ez az egyik megvitatandó pont.

A nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja

A tanácskozás napirendjén szerepel a nemzetközi terrorizmus és extrémizmus elleni közös fellépés programja, amelyet a 2003-ig terjedő időszakra dolgoztak ki. Az okmányban szereplő intézkedések arra irányulnak, hogy a FÁK-on belül egységesítsék a törvényeket, szorosabb együttműködést alakítsanak ki a közrendvédelmi szervek között.

A kormányfők megvizsgálják a FÁK antiterrorista központjának létrehozására vonatkozó okmánytervezetet. Ezzel kapcsolatban több nézeteltérést kell még rendezni. Azerbajdzsán például csak akkor vesz részt ebben, ha a központ csupán a tájékoztatási-elemzési és konzultatív tevékenységgel foglalkozna, Ukrajna pedig csak a saját jogalkalmazási térségén belül hajlandó erre.

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgízia, Tádzsikisztán és Türkmenisztán nem ért egyet azzal, hogy a központ vezetőjét és helyetteseit csak az egyik ország adja. Ezen kívül még mindig nincs meghatározva, hogy a központot milyen forrásokból finanszíroznák. Korábban azt tervezték, hogy a FÁK Végrehajtó Bizottsága adja majd a pénzt a belgazdasági eszközök terhére.

Új elnök

A kormányfők tanácsa dönt az új elnök, Vlagyimir Jermosin fehérorosz miniszterelnök jelöltségéről, mivel júniusban lejárt az ukrán kormányfő megbízatása. A Tanács elnökét egy évre választják, az orosz abc sorrendjében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?