16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Meghalt Oriana Fallaci

2006.09.15. 08:49
Elhunyt Oriana Fallaci világhírű olasz író, újságíró. Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.


Fallaci 1953-ban és 2006-ban
Fallacit 77 éves korában, egy firenzei kórházban érte a halál, jelentette az olasz média.

Az egyik legnagyobb hatású olasz újságíró részt vett az antifasiszta ellenállásban, többször letartoztatták. A második világháború után bűnügyi, majd amolyan száguldó riporter - tudósításai a világ legnagyobb példányszámú lapjaiban jelentek meg, a The Times, a Life és a The New York Times hasábjain.

Oriana Fallaci nemzetközi médiasztár volt, még mielőtt a "médiasztár" fogalom megszületett volna.

Az 1968 évi mexikói zavargások során puskagolyó sebesítette meg. A vietnami háborúban amerikai harci repülőgépek bevetésein vett részt. A világ frontvonalait harminc éven át járta, de híres volt provokatív interjúiról is.

Nevezetessé Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel, Jasszer Arafat palesztin vezetővel, Golda Meir izraeli kormányfővel és Khomeini ajatollahhal, az iráni forradalom vezetőjével készített interjúi révén vált.

Az elmúlt években Amerikában élt - nagyjából azóta küzd rákja ellen -, támogatója volt az iraki háborúnak. Az európai országokat elítélte, mert keményebb fellépést várt tőlük az iszlámmal szemben. Az iszlámot támadó nyilatkozataiért olaszországi és svájci iszlám vezetők jelentették fel a bíróságon.


77 évesen halt meg
Legutóbbi, Az értelem ereje című új művében azt állította, hogy a vén kontinens eladta lelkét az iszlám inváziónak, s bírálta a katolikus egyházat is, mert túl gyönge a mohamedán világgal szemben. Szerinte a terroristák az elmúlt húsz évben hatezer ember életét oltották ki a Korán nevében. A neves újságíró úgy vélekedett, hogy az iszlám hit a szeretet helyébe gyűlöletét, a szabadság helyébe pedig rabszolgaságot szórt.

Tavaly augusztusban fogadta őt XVI. Benedek pápa. A súlyos rákbetegségben szenvedő Oriana Fallaci az audiencia előtt azt nyilatkozta, hogy szívesen veszi kezébe XVI. Benedek műveit. "Ha a könyveit olvasom, nem érzem magam olyan egyedül. Ha egy ateista és a pápa ugyanazt gondolják, az azt jelenti, hogy van valami, ami igaz. Lennie kell egy emberi igazságnak, amely a vallásoktól függetlenül létezik" - mondta az újságírónő.

Magyarul megjelent művei: A harag és a büszkeség (Focus, 2003), Ha meghal a nap (Európa Kiadó, 1984), Insallah (Etűd Könyvkiadó Kft., 1995), Pénelopé a háborúban (Etűd Könyvkiadó Kft., 1994).  • Hírek
  • Hírek