Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ismét tüntetők közé lőttek az amerikaiak

2003.04.30. 13:45
Három iraki meghalt, kettő életveszélyesen megsérült, miután amerikai katonák tüzet nyitottak a tüntető tömegre Falludzsában. Az amerikaiak szerint az irakiak kövekkel és feltehetően AK-47-esekkel támadtak rájuk. A falludzsaiaik a hétfői, tizenhárom halálos áldozatot követelő amerikai sortűz ellen tüntettek.
A héten már másodszor nyitottak tüzet iraki tüntetőkre az amerikai csapatok Falludzsánál, Bagdad közelében - jelentette az AP. Helyi kórházi források és szemtanúk állítása szerint a tűzharcban három tüntető életét vesztette, ketten életveszélyesen megsérültek, további tíz embert szintén kórházba kellett szállítani.

A szemtanúk szerint az amerikaiak a 82. légideszant hadosztály falludzsai főhadiszállásánál lőttek a tömegbe. Michael Marti őrnagy, az alakulat hírszerző tisztje szerint azonban egy átutazó amerikai konvojról tüzeltek. A konvojt előtte a hétfői tizenhárom áldozatot követelő sortűz miatt feldühödött helyi lakosok kövekkel támadták.

A katonák állításuk szerint AK-47-esekből leadott tüzet hallottak, azt viszonozták. A tüntetésen résztvevő városvezetők azonban nem hallottak lövéseket a sortűz előtt. Jelenleg mintegy ezer helyi lakos tüntet a 82. légideszant hadosztály főhadiszállása előtt, a város fölött AH-64-es Apache helikopterek köröznek - jelentette az AP.