Fegyvertartás az USA-ban: Intelligens fegyverek vagy törvényi szigorítás?

2000.03.03. 18:00
Kedden egy hatéves michigeni iskolás lelőtte egyik osztálytársnőjét, szerdán Pitsburghben ketten meghaltak, amikor lövöldözés tört ki az utcán. A történtek hatására az amerikai közvélemény és az elnökjelöltek (figyelem: választási kampány!) egyaránt a fegyvertartás kérdéseivel kezdtek el foglalkozni. Clinton elnök további szabályozást sürget. Ennek kivitelezése azonban nehézségekbe ütközhet, ugyanis egyrészt ebben a kérdésben a republikánus és a demokrata oldal véleménye valóban komolyan eltér, hiszen a republikánus képviselők egy része éppen az egyik legnagyobb lobbycég, az Amerikai Fegyverszövetség támogatásával jutott képviselői székéhez. Többen a gazdájukat felismerő "intelligens" fegyverek kifejlesztését tartanák a probléma megoldásának.

A pitsburgi lövöldözés után lezárt terület
Kalifornia állam nemrég korlátozta a fegyvervásárlási szabadságot: egy ember havonta csak egy lőfegyvert vehet, illetve egyes támadófegyverek már nem hozzáférhetőek. Illinoisban pedig mindenki köteles elzárva tartani fegyverét, és köteles arra "gyerekzárat" tenni.

Az európaiak által csak távolról szemlélt amerikai fegyvertartási minta az amerikai történelemben gyökerezik. A tengeren túl a fegyverviselés joga századok óta létező, alkotmányos polgári jog. Keletkezése a függetlenségi háború idejére datálható, amikor a különböző milíciáknak joga volt az életek és javak fegyveres védelmére.

A magyar törvény-tervezet
A Kormány elhatározott szándéka, hogy szigorítani fogja az illegális fegyvertartásért kiszabható büntetéseket, erôsíti a fegyvertartás ellenôrzését és szigorítja az engedélyezési szabályokat - áll a Fidesz 1998-as kormányprogramjában. A belügyminisztérium 1999-es "fegyvertörvény"- tervezete szerint Magyarországon önvédelmi lőfegyverhez alanyi joga senkinek nem lesz. A tervezet szerint a természetes személyek tulajdonában lévő, egyébként sportlövészeti célból engedélyezett lőfegyvereket csak a sportegyesületnél létesített, a biztonsági előírásoknak megfelelő tárolóhelyen lehet majd tárolni. Lőfegyvert megszerzése, illetve tartásra csak azon személyi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok számára engedélyezik, akiknek ezt büntető vagy szabálysértési államigazgatási ügyben eljáró hatóság javasolja. A hatóság az engedély megadását akkor fogja javasolni, ha úgy ítéli meg, hogy a büntető vagy államigazgatási eljárásban résztvevő személyek élete, testi épsége védelme érdekében erre feltétlen szüksége van. A tervezet kizárja a hatástalanított, kifejezetten katonai célú felhasználásra tervezett vagy gyártott fegyverek polgári célú tartásának engedélyezését. A kritikusok több kivetnivalót látnak a tervben. Szerintük Európa legszigorúbb fegyvertörvénye lesz ez. Többek között úgy vélik: a jogosultak körének csökkentése a lakosság önvédelemhez való jogát is veszélyezteti. Emellett, mivel minden önvédelmi fegyvert bevonnak az érvényesség lejártakor és annak tartása még rendorök, bírók, ügyészek számára sem lesz megengedett, ezáltal rettegniük kell majd a bunözok bosszújától. A Fegyvertartási Engedéllyel Rendelkezők Érdekvédelmi Szövetségének (FERÉSZ) elnöke, dr. Trombitás Zoltán szerint a tervezet az önvédelmi fegyverrel rendelkezők körét akarja radikálisan korlátozni, holott a fegyveres bűncselekmények kevesebb mint egy százalékát követik el önvédelmi fegyverrel, és ezek döntő többsége is gondatlanságra vezethető vissza. Szolgálati fegyverrel ellenben gyakrabban követnek el bűncselekményt, és nemegyszer szándékosan - tette hozzá Trombitás.
Ma az Egyesült Államokban 200 millió fegyver van magánkézben (270 millió lakos, 1998-as adat), ebből 1 milliót diákok viselnek. 1996-ban 14 ezer gyilkosságot követtek el lőfegyverrel, az áldozatok közül 68 négy év alatti gyerek volt, 5500 pedig 15 és 24 közti fiatal. Statisztikailag a legvalószínűbb áldozat 20 és 24 közti fekete, alacsony jövedelmű, belvárosi férfi. 1999-ben egy coloradói iskolában, egy tampai hotelben, egy texasi templomban és Atlantában volt több áldozatot követelő vérengzés.

A fegyvertartás szabályozása tagállamonként változik. Van, ahol a legtöbb fegyver (pisztoly-puska egyaránt) mindenféle külön engedély nélkül megkapható, máshol szigorúbbak a feltételek. A törvények gyakran az állam lakosságának demográfiáját tükrözik: a városiak inkább szigorítanának a szabályokon, mint a vidéken élők.

Állami szinten az utóbbi években két fontos változás történt. A fegyvergyártók beleegyeztek, hogy ezentúl csak gyerekzárral ellátott termékeket dobnak piacra, másrészt Clinton elnök sikeresen átnyomott a Kongresszuson egy szigorító törvényjavaslatot, ami betiltott néhány félautomata támadó fegyvert, és megköveteli a vásárlók hátterének ellenőrzését. Bár egyesek szerint ettől függetlenül nem változott igazán a helyzet: ugyanúgy bárki bemehet a boltba, megvehet egy neki tetsző fegyvert és odébb állhat vele.

A republikánusok és a demokraták eltérő véleménye

A demokrata párt tagjainak egy része azzal vádolta Clintont, hogy amióta republikánus többség van a Kongresszusban, azóta nem mer komolyabb szigorításokat javasolni. Tudniillik ez az a kérdés, amiben a republikánus és a demokrata oldal véleménye valóban komolyan eltér. A republikánusok szerint nem kellenek új törvények, csak a mostaniakat kellene jobban végrehajtani, míg a demokraták új, szigorúbb szabályozást szeretnének.

A republikánus képviselők egy része éppen az Amerikai Fegyverszövetség (National Riffle Association - NRA) támogatásával jutott törvényhozásbeli székéhez. Az NRA-nak 2.8 millió tagja van, és ez az egyik legbefolyásosabb amerikai lobbicsoport. Vezetője Charlton Heston színész (a Ben Hur egykori főszereplője), akinek saját bevallása szerint egyik fő célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek, hogy "a fegyverviselés joga mit is jelent országuknak, kultúrájuknak."

Az NRA 1995-ös teljes lobbyköltségét 30 millió dollárra becsülték. '96-ban 313 jelölt kampányában vett részt, ebből 232-en be is jutottak. '98-ban 4 milliót költöttek a jelöltekre, ekkor már 310-ből 247-en kerültek be. A Kapitóliumban hét hivatásos NRA-lobbizó figyeli a folyamatosan az érdekeiket esetleg sértő törvényjavaslatokat.

Az iskola előtt aggodó szülők
Clinton elnök most bejelentette, hogy a márciusi lövöldözések miatt megbeszélésre hívja a szenátusi és képviselőházi pártvezéreket: "Naponta 13 gyereket ölnek meg ebben az országban, ezért szükség van a további szabályozásra." Az elnök olyan törvényt szeretne, ami egyrészt kötelezne mindenkit, hogy fegyverét gyerekzárral lássa el, másrészt megszüntetne olyan kiskapukat, mint például a nagy fegyverbemutatókon történő szabad, "háttérellenőrzés" nélküli fegyvervásárlás.

Az elnökválasztási kampány legfontosabb tétele is a fegyvertartás lett. Természetesen a demokrata elnökjelöltek, Al Gore és Bill Bradley szigorítást ígérnek, míg a republikánus George W. Bush és John McCain az alkotmányra hivatkozva elutasítanak mindenféle korlátozást.

Intelligens fegyverek fejlesztés alatt

Sokan a törvényi szabályozás mellett az "intelligens" fegyverek kifejlesztését tartanák a probléma megoldásának. Az ilyen fegyverek alkalmasak lennének gazdájuk felismerésére, így biztosítanák, hogy csak egy ember, az arra jogosult használja őket. Ezt a programot demokraták és republikánusok egyaránt támogatják. Clinton elnök 10 millió dollárt ígért az új technológia kialakítására.

Egyes cégeknél a biztonságot a tulajdonos adóval ellátott gyűrűje vagy karkötője jelentené, ami a megfelelő jellel aktiválná a fegyvert. A Fulton Arms tervezett fegyvere a tulajdonos mágneses gyűrűjének érzékelése után válna használhatóvá.

A Smith & Wesson legyártott egy prototípust, ami a hüvelykujj lenyomatának vizsgálata után engedi csak betenni a tárat. A fegyver még egy elektronikus biztonsági rendszert is tartalmaz, hogy ha egy tolvaj feltörné a leolvasó "zárját", akkor se tudja használni. A fejlesztés eddig ötmillióba került, és a gyártás legkorábban két év múlva indulhat el.

Gondot jelenthet persze, ha valaki egy éppen aktivált fegyvert lop el, vagy a pisztollyal együtt a különleges gyűrűt is elviszi. Mindenestre Maryland államban már döntöttek arról, hogy ott 2003 júniusától kezdve már csak ilyen, "személyre szabott" fegyvereket lehet forgalomba hozni.  • Hírek
  • Csok