Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Világszerte nőtt a fegyverkereskedelem

2001.08.21. 21:57
A fegyvereladások értéke világszerte 37 milliárd dollárra nőtt tavaly, áll egy most megjelent amerikai kongresszusi jelentésben. A legnagyobb exportőrnek az Egyesült Államok számít, és továbbra is a harmadik világ országai költenek legtöbbet fegyverek beszerzésére.
A Hagyományosfegyver-eladások fejlődő országokba 1993 és 2000 között névre keresztelt jelentést évente jelenteti meg az amerikai kongresszus, és a legmegbízhatóbb nyilvános dokumentumnak számít a területen.

A jelentés tanúsága szerint világszerte csaknem 37 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket tavaly. Ez nyolc százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nemzetközi fegyverkereskedelem forgalma ezzel már harmadik éve folyamatosan növekszik.

Amerika puskái a legnépszerűbbek

A világ legnagyobb fegyverexportőre továbbra is az Egyesült Államok. Amerikai gyártók tavaly 18,6 milliárd dollár értékben adtak el portékájukból. A második helyen Oroszország áll (7,7 milliárd), őt követi Franciország (4,1 milliárd), és Németország (1,1 milliárd). Ezzel mind Amerika, mind Oroszország növelte fegyverexportjának értékét.

Oroszország főbb kliensei India és Kína, de nagyobb értékben exportált Iránba is. Az iraki orosz fegyverexport az Öbölháború után bevezetett embargó miatt megszűnt.

A harmadik világ fegyverkezik a legtöbbért

A jelentés készítője, Richard F. Grimmett bevezetőjében hangsúlyozza, hogy a harmadik világ országai a legnagyobb vásárlók, és e tendencia egyre erősödik. "A hidegháború vége óta bekövetkezett változások ellenére továbbra is a fejlődő országok számítanak a legnagyobb hagyományosfegyver-piacnak" - írja. Ezek az országok összesen 25,4 milliárd dollár értékben vásároltak 2000-ben. Ez a legmagasabb érték 1994 óta. Az amerikai export 68 százaléka irányult harmadik világbeli országokba tavaly.

Arab a csúcson

A legnagyobb vásárló tavaly az Egyesült Arab Emírségek volt, 7,4 milliárd dollárral. Az aprócska sivatagi monarchia kiadásait főként az dobta meg, hogy 80 darab F-16-os vadászgépet vásárolt az Egyesült Államoktól. A második helyen India áll (4,8 milliárd), és Dél-Korea a harmadik (2,3 milliárd). Kína - annak ellenére, hogy újabban lényegesen növelte katonai kiadásait - tavaly mindössze 400 millió dollárt fordított fegyvervásárlásra. Ez az érték 1999-ben még 2,7 milliárd volt.