Judit
3 °C
7 °C

Az EU kifehérítette a jugoszláv feketelistát

2000.11.14. 22:09
Az Európai Unió 184 nevet törölt azoknak a személyeknek a listájáról, akik "veszélyesek Jugoszláviában a demokrácia helyreállítására nézve", s akiknek nem adtak beutazási vízumot a nyugati országokba.
Hivatalos Közlönyében az Európai Unió 184 nevet törölt azoknak a személyeknek a listájáról, akik "veszélyesek Jugoszláviában a demokrácia helyreállítására nézve", s akiknek nem adtak beutazási vízumot a nyugati országokba.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez tartozó politikusok nem kis meglepetéssel reagáltak ma a "feketelista" ilyen formán történt "kifehérítésére".

Radomir Markovics Lekerült róla ugyanis Radomir Markovics, az államvédelmi rendőrség főnöke, Milomir Minics a szerbiai átmeneti kormány (szocialista) elnöke, Momir Bulatovics volt jugoszláv államfő, Zivadin Jovanovics volt külügyminiszter, Gorica Gajevics a Szerbiai Szocialista Párt nemrégi főtitkára, továbbá számos "Milosevicshez igen közel álló" gazdasági vezető.

EU illetékese szerint a "terepről kapott információk" alapján végezték el a módosításokat. Zarko Koracs, a Szociáldemokrata Unió elnöke szerint az SZDE nem küldött ilyen kezdeményezést. Föltételezése szerint a Belgrádban székelő nyugati nagykövetségektől származhatott az információ, hogy ezek az emberek "többé nem veszélyesek a jugoszláviai demokráciára". Koracs a lépést nagy politikai hibának és mulasztásnak tartja az EU részéről, különösen, mert olyanok is lekerültek a listáról, akiket háborús bűnösként köröz a hágai törvényszék...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?