Móric
14 °C
17 °C

Az EU kifehérítette a jugoszláv feketelistát

2000.11.14. 22:09
Az Európai Unió 184 nevet törölt azoknak a személyeknek a listájáról, akik "veszélyesek Jugoszláviában a demokrácia helyreállítására nézve", s akiknek nem adtak beutazási vízumot a nyugati országokba.
Hivatalos Közlönyében az Európai Unió 184 nevet törölt azoknak a személyeknek a listájáról, akik "veszélyesek Jugoszláviában a demokrácia helyreállítására nézve", s akiknek nem adtak beutazási vízumot a nyugati országokba.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez tartozó politikusok nem kis meglepetéssel reagáltak ma a "feketelista" ilyen formán történt "kifehérítésére".

Radomir Markovics Lekerült róla ugyanis Radomir Markovics, az államvédelmi rendőrség főnöke, Milomir Minics a szerbiai átmeneti kormány (szocialista) elnöke, Momir Bulatovics volt jugoszláv államfő, Zivadin Jovanovics volt külügyminiszter, Gorica Gajevics a Szerbiai Szocialista Párt nemrégi főtitkára, továbbá számos "Milosevicshez igen közel álló" gazdasági vezető.

EU illetékese szerint a "terepről kapott információk" alapján végezték el a módosításokat. Zarko Koracs, a Szociáldemokrata Unió elnöke szerint az SZDE nem küldött ilyen kezdeményezést. Föltételezése szerint a Belgrádban székelő nyugati nagykövetségektől származhatott az információ, hogy ezek az emberek "többé nem veszélyesek a jugoszláviai demokráciára". Koracs a lépést nagy politikai hibának és mulasztásnak tartja az EU részéről, különösen, mert olyanok is lekerültek a listáról, akiket háborús bűnösként köröz a hágai törvényszék...