Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Horribilis fejpénz Karadzsicsékért

2002.01.21. 08:34
Ötmillió dollárt ígérnek a hét végén Szarajevóban megjelent plakátok annak, aki használható információt ad a hatóságoknak Radovan Karadzsics boszniai szerb exelnök (civilben pszichiáter és gyermekversköltő) és volt hadvezére, Ratko Mladics hollétéről - adta hírül a Népszabadság hétfői számában.
A két szerbet, akik fő szerepet játszottak a Milosevics-rezsim boszniai népirtó politikájának végrehajtásában, háborús bűnök miatt évek óta körözi a hágai Nemzetközi Törvényszék. Karadzsics és Mladics szerepvállalása miatt az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban milliók váltak földönfutóvá, sebesültek, illetve haltak meg.

Hat éve bujkálnak

Karadzsics és Mladics már csaknem hat éve eltűnt a nyilvánosság elől, azóta mindketten bujkálnak. Időnként hírek röppentek fel tartózkodási helyükkel kapcsolatban, de egyiküket sem sikerült elfogni, jóllehet az ötmillió dolláros vérdíjat már évekkel korábban kitűzték a fejükre.

Magánhadsereg védi

A Milosevics-diktatúra idején feltehetően Belgrád védelmét élvezték. Karadzsicsra állítólag több száz fős magánhadsereg vigyáz, amelynek tagjai mindenre elszántak. Hírek szerint a testőrség zsoldját feketekereskedelemből (cigaretta, drog eladásából) teremtették elő. A Karadzsics család háza a boszniai szerbek volt fővárosában, Paléban van, de oda nem merészkedik vissza, mert az épületet állandóan figyelik.

Karadzsics vándorol

A helyzet ismerőinek többsége úgy véli: Karadzsics valahol Kelet-Bosznia hegyvidéki és erdős részén tartózkodik, amelyet nagyon nehéz megközelíteni. Gyakran változtatja tartózkodási helyét, minden gyanús jelre továbbáll. Olykor állítólag még álruhába is bújik, szerzetesi csuhában is látták már, sőt kopaszra nyírva és hatalmas szakállal is.

Olyan ügyesen álcázza magát, hogy 1996-ban, amikor már mindenütt körözték, állítólag az egyik amerikai ellenőrző pontnál át is engedték autóját, amellyel montenegrói rokonaihoz tartott. Azóta titokban többször bejutott Montenegróba. A legutóbbi hírek szerint az év elején 300 különlegesen képzett amerikai katona (ranger) érkezett Boszniába, hogy elfogják.

Mladics lóversenyre is jár

Mladiccsal kapcsolatban már régóta tartja magát az a feltételezés, hogy Belgrádban van, ahol zavartalanul él. Bár ezt az új, demokratikusan megválasztott belgrádi kormány többször cáfolta, a hágai bíróság is úgy tudja, hogy Mladics Szerbiában él. A helyi sajtó szerint a volt boszniai szerb tábornok Belgrádban gyakran meglátogatja az ottani temetőben lánya sírját. Állítólag olykor futballmérkőzésekre, sőt lóversenyre is eljár. Sokan úgy vélik, hogy Mladicsot a hadsereg is pártfogolja.