Árpád
-2 °C
3 °C

Gyorsuló globális felmelegedés

2000.09.12. 15:45
Négy halott, több százezer kilakoltatott - mindezt a Japánt érintő Saomai tájfun okozta. Hétfőn kezdődött meg a franciaországi Lyon városában az ENSZ éghajlati változásokkal foglalkozó tanácskozása. Az összegyűltek elismerték: a kiotói jegyzőkönyvet nem sok állam ratifikálta, és még több nem tartotta be a benne vállaltakat.

A város lakói megszokták a tájfunokat
Négyen meghaltak és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására kényszerültek Japán negyedik legnagyobb városának, Nagoya lakói, miután kedden a Saomai tájfun érintette a várost. Egy óra alatt rekordmennyiségű csapadék, 93 mm eső esett a városban, a szél 160 km/h sebességgel fújt. A város lakói megszokták a tájfunokat, ám ez alkalommal a szokatlan mennyiségű csapadék váratlanul érte őket. Közel 200 ezer lakást ürítettek ki, az emberek óvóhelyekre menekültek..

Július elején a Fülöp-szigeteken a Kai-Tak tájfun pusztított: negyvenen haltak meg, több személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A Kai-Tak Japánt is érintette, akkor egy ember halt meg a tájfun miatt. A Fülöp-szigeteki hatóságok jelentése szerint a tájfun 2,6 millió dolláros kárt okozott.

ENSZ éghajlati tanácskozás

A franciaországi Lyonban hétfőn 154 ország 1700 szakértőjének részvételével kezdetét vette az ENSZ éghajlati változásokkal foglalkozó tanácskozása. Lionel Jospin francia kormányfő nyitóbeszédében bejelentette, hogy Franciaország még az év vége előtt kidolgoz egy új energiatakarékossági tervet.

A tájfun 2,6 millió dolláros kárt okozott
Az ENSZ globális felmelegedéssel foglalkozó kutatócsoportja szerint a 21. század végére 2-6 fokkal emelkedhet a Földön az átlaghőmérséklet, ha az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának jelenlegi mértékét nem sikerül csökkenteni. ,,Az egész emberiség léte többé-kevésbé ezen a két fokon múlik" - hangsúlyozta Jospin.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom húsz tagja tüntetett hétfőn a tanácskozás színhelyén az ellen, hogy az üvegházhatás csökkentése érdekében a hőerőművek helyett az atomenergiára helyeződjön a hangsúly. A Greenpeace szerint - amelynek tagjai megfigyelőként vesznek részt a konferencián - a nukleáris energiát nem lehet felhasználni az éghajlati változások elleni harcban.

A környezetvédelem nem ,,kifizetődő" politikai kérdés

Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az előrejelzések ellenére nem 1-3 fokkal emelkedik Földünk hőmérséklete 100 évenként, hanem ennél gyorsabban, 2-6 fokkal. A hőmérséklet emelkedése miatt az óceánok - hőtágulás következtében - vízszintje is emelkedik, eddig átlagban 15-20 centiméterrel. A széndioxid kibocsátások jelenlegi stabilizálása esetében - ami valószínűtlen - további vízszintemelkedés lesz, hiszen az átmelegedés az alsóbb vízrétegeket is eléri.

Az OMSZ munkatársa úgy véli, politikai döntés szükséges a környezetvédelem ügyében, de mivel a döntések hatása több politikai ciklus lefutása után jelentkezik, nem ,,kifizetődő" őket meghozni.

A lyoni konferencia újabb lépést jelent a kiotói jegyzőkönyv néven ismert, 1997 decemberében Japánban elfogadott megállapodás végrehajtási szabályainak kidolgozásában. A jegyzőkönyvben a fejlett és az úgynevezett átalakuló gazdaságú országok ígéretet tettek arra, hogy széndioxid-kibocsátásuk 2000-ben nem fogja meghaladni az 1990-es esztendő szintjét. A fejlett országok külön vállalták, hogy 2008 és 2012 között öt százalékkal csökkentik széndioxid-kibocsátásukat. Azóta bizonyossá vált, hogy az államok többsége nem tudja teljesíteni vállalását. Mika János szerint csupán Magyarország, Németország és Oroszország teljesítette az ott vállaltakat.

Mika János úgy véli, a lyonihoz hasonló jellegű találkozóknak gyakorlati haszna csupán az, hogy a világ országainak képviselői nem felejtenek el tárgyalni a környezetvédelemről és a klímaváltozásról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?