Valér
-2 °C
0 °C

Halálos fenyegetést kapott egy francia filozófiatanár

2006.09.29. 21:06
Halálosan megfenyegették azt a francia filozófiatanárt, aki egyik cikkében a Koránt a gyűlölet könyvének nevezte; a francia kormányfő védelmébe vette a tanárt, s elítélte a fenyegetéseket a franciaországi muzulmánok vezetője.

A Korán a hallatlan erőszak könyve, amely Mohamedet a gyűlölet mesterének, egy poligám zsidóirtónak írja le - így vélekedett Robert Redeker, a Toulouse melletti Saint-Orens-de-Gameville gimnáziumának filozófiatanára, a Les Temps modernes című filozófiai folyóirat szerkesztője. A gondolkodásmód franciaországi iszlamizációjáról szóló cikk a Le Figaro című párizsi napilap szeptember 19-i számában jelent meg. A lap aznapi számát betiltották Tunéziában és Egyiptomban - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

A Mi a teendője a szabad világnak az iszlámista megfélemlítésekkel szemben? című cikk megjelenése után a tanár telefonrögzítőjét és elektronikus postafiókját elárasztották a halálos fenyegetések. Iszlámista internetes oldalak pedig pontos információkkal szolgáltak tartózkodási helyéről és mindennapi életéről, felszólítva a radikálisokat Redeker meggyilkolására. Az üzenet szerint "a disznó fejét le kell vágni".

Redeker azonnal feljelentést tett, a rendőrség pedig utasítást adott a tanár titkosszolgálati védelmére. Redeker otthagyta állását, és családjával jelenleg kétnaponta változtatja lakhelyét a francia titkosszolgálat terrorizmusellenes osztályának (DST) utasításai szerint.

Dominique de Villepin francia kormányfő pénteken elfogadhatatlannak nevezte a tanárt ért fenyegetéseket, és megerősítette, hogy a kormányzat minden szükséges intézkedést megtett Redeker védelmére. "A véleménynyilvánítás szabadságát védjük. Demokrácia van, mindenkinek joga van véleményét kifejezni, a mások iránti tisztelet megtartásával természetesen. Ez az egyetlen határ, amelyet el kell fogadni a szabadsághoz" - hangoztatta a miniszterelnök.

Elítélte a halálos fenyegetéseket Dalil Boubakeur, a franciaországi muzulmánok csúcsszervezetének (CFCM) elnöke is. A mérsékelt nézeteket valló Boubakeur szerint azonban a fenyegetések mögött nem muzulmánok, hanem szélsőséges elemek állnak. "Rájuk hárítjuk a teljes felelősséget, ők nem képviselnek bennünket" - fogalmazott az elnök, aki kijelentette, hogy elítéli az erőszak minden formáját, legyen az fizikai vagy szóbeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!