Alfréd
-2 °C
2 °C

Egy hónappal tovább szolgálnak az afganisztáni békefenntartók

2005.01.20. 09:28
Meghosszabbodott az Afganisztánban szolgáló lövészszázad szolgálati ideje. Az eredetileg hat hónaposra tervezett misszióban szolgálók februárban még váltótársaik kiképzésében segédkeznek, így a tervezettnél egy hónappal később térhetnek csak haza. A honvédelmi minisztérium előre tájékoztatta a katonákat a lehetséges csúszásokról.

Egy hónappal is meghosszabbodhat az Afganisztánban szolgáló magyar békefenntartó alakulat küldetése. A tavaly július végén az országba érkezett lövészszázad tagjai leghamarabb február végén térhetnek haza. A honvédelmi minisztérium szerint a katonákat még a kiutazás előtt tájékoztatták arról, hogy a misszió hossza szállítási vagy egyéb okokból hosszabbodhat, írja a Népszabadság.

Alaposan felkészítenek

Bocskai István, a tárca kommunikációs igazgatója szerint ugyanakkor a katonák a tényleges műveletekben való részvétele nem haladja meg a hat hónapot. A minisztérium honlapja szerint a lövészek augusztus ötödike - egy másik, a honlapon megtalálható adat szerint augusztus 10. - óta teljesítenek szolgálatot.

Afganisztánba ugyan már július végén megérkeztek, a korai érkezés azonban csak felkészülésük része volt. Továbbmaradásuk oka, hogy nekik kell felkészíteni február 8-án érkező váltásukat az örzővédelmi feladatok tökéletes ellátására is, írja a Népszabadság.

A napilap értesülései szerint ugyanakkor a védelmi tárca a nemzetközi pszichológiai kutatások ismeretében - melyek szerint pszichikailag elviselhetetlenül megterhelő a hat hónapos frontszolgálat - a jövőben négy hónapban korlátozná a külföldi missziók hosszát.