Árpád
-2 °C
4 °C

Puccs Paraguayban és a Fidzsi-szigeteken

2000.05.19. 14:02
Pénteken két puccs is történt a nagyvilágban, egy sikeres és egy sikertelen. A Fidzsi-szigeteken egy fegyveres csoport fogságba ejtette a miniszterelnököt és hét miniszterét, Paraguayban a katonaság és a rendőrség néhány egysége próbálta átvenni a hatalmat. A paraguayi akció hamar véget ért, a hadsereg nagy része nem támogatta az akciót, és a lázadókat gyorsan visszaverték. A Fidzsi-szigeteken viszont sajnos nem rendeződött ilyen gyorsan a helyzet. A miniszterek még fogságban vannak, a békés rendezés érdekében indított tárgyalások még folynak.
Fidzsi-szigetek

A Fidzsi-szigetek elnöke, Ratu Sir Kamisese Mara pénteken kihirdette a szükségállapotot, miután fegyveresek behatoltak a kormány épületébe és elfogták Mahendra Chaudry miniszterelnököt és hét minisztert. Az elnök elítélte és törvénytelennek minősítette az akciót.

A puccs vezetője, George Speight üzletember, bejelentette, hogy a bennszülött fidzsik nevében és érdekében cselekedett az indiai többségű kormány ellen. Ausztrál és új-zélandi diplomáciai források szerint lövések is eldördültek a hatalomátvétel során, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Suvában, a fővárosban az üzletek és iskolák bezártak.

Mahendra Chaudry pártja 1999-ben nyerte meg a választásokat, így Chaudry lett az ország első indiai miniszterelnöke. Kormányát gyakran vádolták rasszizmussal, illetve hogy az indiaiakat előnyben részesíti az amúgy többségben lévő fidzsikkel szemben. Ez ellen a politika ellen az utóbbi időben egyre több tüntetésen tiltakoztak, ezeken Speight is rendszeresen részt vett.

Az AK-47-esekkel felfegyverzett csoport egy ilyen tüntetést kihasználva, a tömegben elvegyülve közelítette meg a helyszínt, majd a tömegből kiválva hatolt be az épületbe. A miniszterelnököt az épület egy felső emeletén bezárták egy irodába.

Phil Goff új-zélandi külügyminiszter szerint nem is történt igazi puccs, mivel a fegyveresek civilek és a hadsereg nem vett részt akcióban. ,,A hadsereg nem is tudott a dologról, és nem is támogatja azt" - mondta Goff. Ennek ellenére Speight állítja, hogy a katonaság velük van: ,,Fidzsi jelenleg civil uralom alatt áll és a hadsereg passzív, de a háttérből figyelnek és támogatják az általam vezetett új kormányt".

Sitiveni Rabuka tábornok, korábbi miniszterelnök már a helyszínre érkezett
John Howard ausztrál miniszterelnök elítélte a hatalomátvételt: ,,Szörnyű, hogy ilyet lehet csinálni a nemzetközösség tagjának demokratikusan választott vezetőjével szemben. Nagyon aggódunk, de reméljük, békés úton rendezni lehet a helyzetet."

Speight már ki is nevezte Ratu Timocit ügyvezető miniszterelnökké, és újságírók előtt felolvasta nyilatkozatát, melyben közölte, hogy átvette a hatalmat, és felfüggesztette az alkotmányt. ,,Végleges változtatásokat tervezünk, a bennszülöttek igényeinek megfelelően akarjuk az országot irányítani" - közölte.

Sitiveni Rabuka tábornok, korábbi miniszterelnök már a helyszínre érkezett, hogy tárgyaljon a fegyveresekkel. Rabouka talán megtalálja a közös hangot a puccsistákkal, miután 1987-ben maga két hatalomátvételt is vezetett - a szigeteket köztársasággá nyilvánította, de később lemondott.

Paraguay

A hadsereg és a rendőrség egységei pénteken Paraguayban megpróbálták posztjáról elmozdítani Luis Gonzalez Macchi elnököt. Carlos Socrates Ramirez ezredes, a hadsereg szóvivője nem sokkal később közölte, hogy a lázadók befejezték az akciót: ,,A feltételezett puccsistákkal megállapodtunk, urai vagyunk a helyzetnek" - közölte. Mint mondta, senkit sem tartóztattak le, bár ,,nagyon sokan" részt vettek a puccs-kísérletben.

A puccsisták a paraguayi rendőr-főkapitányságot is elfoglalták
Nelson Argana védelmi miniszter bejelentette: az akciót Lino Oviedo parancsnok vezette, és három ezred vett benne részt. Oviedót különben körözi a rendőrség, miután bűnrészességgel vádolják az alelnök meggyilkolása kapcsán.

A lázadók tankokkal érkeztek a fővárosba, Asunciónba, és lőni kezdték a Kongresszus épületét. Áldozatokról nem érkezett jelentés, a tankokat a légierő kényszerítette meghátrálásra. A harcok kezdetekor a hadsereg egységeinek nagy többsége támogatásáról biztosította a kormányt.

Megpróbálták posztjáról elmozdítani Luis Gonzalez Macchi elnököt
A puccsisták a paraguayi rendőr-főkapitányságot is elfoglalták, de a kormányerők rövid idő alatt visszafoglalták az épületet. Néhány rádióállomás is a lázadók kezére került, ahol be is olvasták deklarációjukat, melyben új választások kiírását követelik.

Más rádiókban az elnök olvasta fel nyilatkozatát, miszerint a kormányerők urai a helyzetnek. ,,Kérem a polgárokat, maradjanak nyugodtak, őrizzük meg az alkotmányos rendet, intézményeket és viselkedjünk civilizáltan" - mondta az elnök a Nanduti rádióban. ,,Kérem a világ országait segítsenek Paraguaynak végleg felszámolni az erőszak és elnyomás ilyen szervezeteit" - tette hozzá.

A paraguayi rádióban Francisco Jose De Vargas szenátor később elmondta, hogy a hatóságok már napok óta tudtak a szervezkedésről, és megtették a megfelelő óvintézkedéseket.

Lino Oviedo egyébként hét éven belül már harmadszor próbálta erőszakos úton átvenni a hatalmat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?