Puccs Paraguayban és a Fidzsi-szigeteken

2000.05.19. 14:02
Pénteken két puccs is történt a nagyvilágban, egy sikeres és egy sikertelen. A Fidzsi-szigeteken egy fegyveres csoport fogságba ejtette a miniszterelnököt és hét miniszterét, Paraguayban a katonaság és a rendőrség néhány egysége próbálta átvenni a hatalmat. A paraguayi akció hamar véget ért, a hadsereg nagy része nem támogatta az akciót, és a lázadókat gyorsan visszaverték. A Fidzsi-szigeteken viszont sajnos nem rendeződött ilyen gyorsan a helyzet. A miniszterek még fogságban vannak, a békés rendezés érdekében indított tárgyalások még folynak.
Fidzsi-szigetek

A Fidzsi-szigetek elnöke, Ratu Sir Kamisese Mara pénteken kihirdette a szükségállapotot, miután fegyveresek behatoltak a kormány épületébe és elfogták Mahendra Chaudry miniszterelnököt és hét minisztert. Az elnök elítélte és törvénytelennek minősítette az akciót.

A puccs vezetője, George Speight üzletember, bejelentette, hogy a bennszülött fidzsik nevében és érdekében cselekedett az indiai többségű kormány ellen. Ausztrál és új-zélandi diplomáciai források szerint lövések is eldördültek a hatalomátvétel során, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Suvában, a fővárosban az üzletek és iskolák bezártak.

Mahendra Chaudry pártja 1999-ben nyerte meg a választásokat, így Chaudry lett az ország első indiai miniszterelnöke. Kormányát gyakran vádolták rasszizmussal, illetve hogy az indiaiakat előnyben részesíti az amúgy többségben lévő fidzsikkel szemben. Ez ellen a politika ellen az utóbbi időben egyre több tüntetésen tiltakoztak, ezeken Speight is rendszeresen részt vett.

Az AK-47-esekkel felfegyverzett csoport egy ilyen tüntetést kihasználva, a tömegben elvegyülve közelítette meg a helyszínt, majd a tömegből kiválva hatolt be az épületbe. A miniszterelnököt az épület egy felső emeletén bezárták egy irodába.

Phil Goff új-zélandi külügyminiszter szerint nem is történt igazi puccs, mivel a fegyveresek civilek és a hadsereg nem vett részt akcióban. ,,A hadsereg nem is tudott a dologról, és nem is támogatja azt" - mondta Goff. Ennek ellenére Speight állítja, hogy a katonaság velük van: ,,Fidzsi jelenleg civil uralom alatt áll és a hadsereg passzív, de a háttérből figyelnek és támogatják az általam vezetett új kormányt".

Sitiveni Rabuka tábornok, korábbi miniszterelnök már a helyszínre érkezett
John Howard ausztrál miniszterelnök elítélte a hatalomátvételt: ,,Szörnyű, hogy ilyet lehet csinálni a nemzetközösség tagjának demokratikusan választott vezetőjével szemben. Nagyon aggódunk, de reméljük, békés úton rendezni lehet a helyzetet."

Speight már ki is nevezte Ratu Timocit ügyvezető miniszterelnökké, és újságírók előtt felolvasta nyilatkozatát, melyben közölte, hogy átvette a hatalmat, és felfüggesztette az alkotmányt. ,,Végleges változtatásokat tervezünk, a bennszülöttek igényeinek megfelelően akarjuk az országot irányítani" - közölte.

Sitiveni Rabuka tábornok, korábbi miniszterelnök már a helyszínre érkezett, hogy tárgyaljon a fegyveresekkel. Rabouka talán megtalálja a közös hangot a puccsistákkal, miután 1987-ben maga két hatalomátvételt is vezetett - a szigeteket köztársasággá nyilvánította, de később lemondott.

Paraguay

A hadsereg és a rendőrség egységei pénteken Paraguayban megpróbálták posztjáról elmozdítani Luis Gonzalez Macchi elnököt. Carlos Socrates Ramirez ezredes, a hadsereg szóvivője nem sokkal később közölte, hogy a lázadók befejezték az akciót: ,,A feltételezett puccsistákkal megállapodtunk, urai vagyunk a helyzetnek" - közölte. Mint mondta, senkit sem tartóztattak le, bár ,,nagyon sokan" részt vettek a puccs-kísérletben.

A puccsisták a paraguayi rendőr-főkapitányságot is elfoglalták
Nelson Argana védelmi miniszter bejelentette: az akciót Lino Oviedo parancsnok vezette, és három ezred vett benne részt. Oviedót különben körözi a rendőrség, miután bűnrészességgel vádolják az alelnök meggyilkolása kapcsán.

A lázadók tankokkal érkeztek a fővárosba, Asunciónba, és lőni kezdték a Kongresszus épületét. Áldozatokról nem érkezett jelentés, a tankokat a légierő kényszerítette meghátrálásra. A harcok kezdetekor a hadsereg egységeinek nagy többsége támogatásáról biztosította a kormányt.

Megpróbálták posztjáról elmozdítani Luis Gonzalez Macchi elnököt
A puccsisták a paraguayi rendőr-főkapitányságot is elfoglalták, de a kormányerők rövid idő alatt visszafoglalták az épületet. Néhány rádióállomás is a lázadók kezére került, ahol be is olvasták deklarációjukat, melyben új választások kiírását követelik.

Más rádiókban az elnök olvasta fel nyilatkozatát, miszerint a kormányerők urai a helyzetnek. ,,Kérem a polgárokat, maradjanak nyugodtak, őrizzük meg az alkotmányos rendet, intézményeket és viselkedjünk civilizáltan" - mondta az elnök a Nanduti rádióban. ,,Kérem a világ országait segítsenek Paraguaynak végleg felszámolni az erőszak és elnyomás ilyen szervezeteit" - tette hozzá.

A paraguayi rádióban Francisco Jose De Vargas szenátor később elmondta, hogy a hatóságok már napok óta tudtak a szervezkedésről, és megtették a megfelelő óvintézkedéseket.

Lino Oviedo egyébként hét éven belül már harmadszor próbálta erőszakos úton átvenni a hatalmat.  • Tippek
  • Babaváró hitel