Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Vádat emelnek a finn Le Pen ellen

2003.10.24. 15:57
A finn államügyészség úgy döntött, hogy egyebek mellett lőfegyverrel való visszaélés miatt vádat emel Tony Halme finn jobboldali populista törvényhozási képviselő ellen.
A politikust, a volt hivatásos bokszolót az igazságszolgáltatás súlyos vádakkal illeti. Ezek magukban foglalják emberéletek veszélyeztetését, engedély nélkül való fegyvertartást, gyógyszercsempészést, kábítószerrel való visszaélést, valamint az ittas vezetést - jelentette pénteken az STT finn hírügynökség. Halme, aki az Igazi Finnek (Perussuomalaiset) kis jobboldali populista pártának színeiben márciusban foglalta el helyét a finn parlamentben, júliusban lövést adott le fegyveréből lakásán.

Felesége kimenekült, a szomszédok pedig riasztották a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök Halmet eszméletlen állapotban találták.

Ezután a politikust hosszú heteken át nem lehetett kihallgatni - feltételezhetően kábítószerrel és alkohollal való visszaélés miatt. Halme korábban azzal tette ismertté nevét szerte Finnországban, hogy leszólja a külföldieket. Nagy botrányt kavarva egyszer megsértette Tarja Halonen finn köztársasági elnököt is. Az államfőt leszbikusnak nevezte. Később bocsánatot kért tőle, azt állítva, hogy szavait kiragadták szövegösszefüggésből. A nacionalista politikust a finn sajtóban többször "finn Le Penként" emlegették.

Timo Soini, az Igazi Finnek pártjának vezére a képviselőtársa elleni vádemelés hírére közölte, hogy ebből a párt még nem von le következtetéseket. Mindenképpen megvárják ugyanis a bíróság döntését, mert az ügyet nem akarják túldramatizálni. Az Igazi Finnek pártnak jelenleg három képviselője van a 200 tagú finn parlamentben, az eduskuntában.