Putyin félreérthetően poénkodott az EU-n

2007.07.19. 17:31
Hiába kérte az ellenzék, hony ne mejnen, a miniszterelnök mégis részt vett Vlagyimir Putyin meghívására a Mordvin Köztársaságban rendezett finnugor konferenciára. Az egyik megbeszélésen Putyin elnök egy nem egyértelmű poénnal fagyasztotta meg a levegőt. Gyurcsány oldotta fel a pillanatnyi feszültséget.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön a Mordvin Köztársaság fővárosában járt, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Tarja Halonen finn államfővel együtt részt vett a finnugor fesztiválon.

Az ellenzék arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne menjen el a konferenciára, mert szerintük a találkozónak nem a finnugor népek identitásának megerősítése, hanem Észtország elszigetelése a célja.

A találkozón egyeztetés volt a finn elnök, az orosz elnök, a magyar miniszterelnök, diplomaták és finnugor szakértők részvételével.

Magyar javaslatok

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a megbeszélésen három magyar javaslat hangzott el, mindhárom a kisebbségek nyelvének megőrzéséről, fejlesztéséről szólt. Az egyik arról szólt, hogy különböző könyveket adjanak ki az összes finnugor kisebbségi nyelven. Egy másik felvetés volt, hogy létre kellene hozni egy kollégiumhálózatot, ahol bizonyos dolgokat finnugor nyelven lehessen tanulni.


Kattintson!

A harmadik az volt, hogy a kölcsönös nyelvtanulás jegyében a többség is tanulhassa meg a kisebbség nyelvét, a többség ismerje el a kisebbségi nyelveket, amiket hivatali ügyintézésben is használni lehessen.

Putyin mindhárom javaslatot komolynak és támogathatónak nevezte.

Viccelni próbált?

Rátért ugyanakkor, hogy a finnugor kisebbségek 2 százalékot tesznek ki Oroszországban, ahol több mint 160 kisebbség van.

Putyin némi éllel azt mondta, el akarja kerülni, hogy ugyanazt a hibát kövesse el, mint az EU, ahol az ember már azt sem tudja, hogy melyik hivatalban milyen nyelven lehet ügyintézni, annyiféle hivatalos nyelv van.

A pillanatnyi zavart és feszültséget Gyurcsány azzal oldotta fel, hogy azt mondta, ha egyszer az EU tagjai lesznek, az orosz nyelv érdekében is ugyanúgy fel fognak lépni, mint a többi nyelvért.