Auguszta
-3 °C
2 °C

Betiltanák a zászlóégetést

2005.06.23. 17:10
Az 1989 óta alkotmányos alapjognak számító zászlóégetés tilalmáról szóló cikkellyel egészítené ki az alkotmányt az amerikai jobboldal. A képviselőház már elfogadta a republikánusok javaslatát, jó eséllyel a szenátus is el fogja.

Betiltaná a zászlóégetést az amerikai képviselőház. A kongresszus alsóháza 286 szavazattal 130 ellenében alkotmánykiegészítést fogadott el a jelenleg a második, a szólásszabadságot biztosító kiegészítés értelmében alkotmányos alapjognak minősülő zászlóégetéssel kapcsolatban. A javaslatot még a republikánus többségű szenátusnak is el kell fogadnia.

A javaslatot republikánus képviselők szövegezték meg, a párt jobboldala hazafiassági mércének tekinti a kiegészítés elfogadását. Mérsékelt republikánusok azonban ellenezhetik a javaslatot.

A kiegészítés még akkor sem lép azonnal életbe, ha a szenátus végül elfogadná. Hatályba lépéséhez az Egyesült Államok tagállamainak kétharmadában, harmincnyolc államban kellene ratifikálni. Erre húsz év áll rendelkezésre.

Terri Ann Schroeder, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) kongresszusi lobbistája aggodalmának adott hangot, mivel felmérése szerint 65 szenátor támogatja a kezdeményezést és csupán két voks hiányzik az alkotmány kiegészítéséhez abban az esetben, ha mindenki szavazna.

A nemzeti lobogó égetésének a tilalmát a konzervatív tábor gyakran tűzi napirendre azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság a tiltakozásnak ezt a módját 1989-ben öt szavazattal négy ellenében a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alkotmány védte kategóriájába utalta.