Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fogolycsere Izrael és a Hezbollah között

2004.01.24. 20:21
Egy üzletemberért és három katona holttestéért az izraeli kormány szabadon bocsátana 400 arab és palesztin hadifoglyot, köztük a Hezbollah terrorszervezet két vezetőjét.
A jövő hét elején kerül sor az Izrael és a libanoni székhelyű Hezbollah közötti, régóta esedékes fogolycserére. Mindezt két libanoni fogoly ügyvédje közölte szombaton az izraeli rádióban elhangzott nyilatkozatában. Az ügyvéd, Zva Rish szerint a fogolycserét - amelyről Izrael és a Hezbollah között már hónapokkal ezelőtt létrejött a megállapodás - a jövő hét keddjén hajtják végre.

Ennek megfelelően egy izraeli üzletemberért, Elhanan Tannenbaumért és három izraeli katona holttestéért cserébe az izraeli kormány állítólag kész szabadon bocsátani mintegy 400 arab és palesztin hadifoglyot, köztük a Hezbollah terrorszervezet két magas rangú vezetőjét és számos aktivistáját. A szabadulásra váró Tannenbaumról a Hezbollah azt állította, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke.

A fogolycsere-megállapodás német közvetítéssel jött létre, és azt szombat este hivatalosan Berlinben is megerősítették.

Ernst Uhrlau, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat képviselője sajtóértekezleten közölte, hogy a fogolycserére - mint fogalmazott - egy héten belül sor kerül. Hozzátette, hogy a tárgyalások folytatódnak Izrael és a Hezbollah között, és amennyiben sikeresek lesznek, Izrael a legrégebben fogva tartott libanoni foglyot, Samir Kantart is szabadon bocsátja.

Uhrlau utalt arra, hogy a német hírszerzés közvetítését az izraeli kormány kérte. Elmondta még, hogy Izrael és a Hezbollah tárgyalásain szóba kerülhet Ron Arad izraeli pilóta is, akinek gépét 17 évvel ezelőtt lőtték le Libanon fölött. Róla nemrégiben azt írta az izraeli sajtó, hogy életben van, és iráni fogságban van.