Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okos menedzseléssel megmenthetőek az erdők

2001.01.02. 09:00
A World Resources Institute (WRI) nevű amerikai kutatóintézet legújabb, a világ erdeit vizsgáló jelentésében figyelmeztet, hogy bár Nyugat-Európában és Észak-Amerikában magas az erdőápolás és -kitermelés kultúrája, a fejlett országok nagy részében továbbra is mértéktelen az erdők pusztítása. Ésszerűbb kitermelési technikákkal és az ember ültette erdők felhasználásával azonban a zöldtakaró megóvható lenne.
A washingtoni kutatóintézet felmérése rámutat, hogy míg a fejlett országokban - Európában és Észak-Amerikában - némileg nőtt az erdők fedte terület, és ezeket az erdőket ápolják is, addig a fejlődő országokban lévő erdők - az összesnek valamivel több mint a fele - gyors ütemben pusztulnak. Az új mezőgazdasági és ipari területek létesítése, az erdőtüzek, az útépítés, és a fakitermelés évente legalább 140 ezer négyzetkilométernyi erdőt tüntetnek el (körülbelül egy Görögországnyi terület). Az elmúlt húsz évben a fejlődő országokban 10 százalékkal csökkent az erdő borította terület. A világ erdőterületének 40 százalékát nem érinti emberi tevékenység, egyelőre.

Ember gyújtotta tüzek pusztítják az erdőket

A pusztítás okait ecsetelve a jelentés kifejti, hogy az erdőtüzek kilencven százalékát emberi kéz okozza, és jó részük arra szolgál, hogy megtisztítsa a területet, amit aztán mezőgazdasági és ipari célokra fel lehet használni. Az útépítés még a fejlődő országokban is komoly károkat okoz, mert egybefüggő ökológiai rendszereket szabdal fel önkényesen. Becslések szerint a trópusi erdőkben élő fajok 1-5 százaléka hal ki minden évtizedben.

Megállítható lenne az őserdők pusztulása

Az ipari célra kitermelt fa 80 százaléka természetes erdőkből származik, annak ellenére, hogy az ember ültette erdők öt-ötvenszer több fát adnak, és elvileg képesek volnának kielégíteni a teljes keresletet. Ez az arány várhatóan javulni fog, de abszolút értékben ez nem jelent feltétlenül pozitív változást, mert az összkitermelés 2020-ra 20-50 százalékkal is nőhet (jelenleg ez körülbelül másfélmilliárd köbméter évente, 50 százalékkal több mint 1960-ban).

Jelenleg sok ország nem fektet faültetésbe, csak a fakitermelés támogatásába, pedig a riport szerint a kitermelés gondozott, ember ültette erdőkbe való áthelyezésének támogatásával sokat el lehetne érni. Ráadásul óriási az illegális kitermelés aránya is, és a védetté nyilvánítás (az összes erdős terület 8 százaléka védett) sok helyütt mit sem segít - borong a WRI jelentése.

A zöld foltok erdeink kiterjedését jelölik

Egyre népszerűbb a "zöld" kitermelés

Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa kivételével mindenhol több fát vágnak ki évente, mint amennyi visszanő. A jelentés szerzői azonban hozzáteszik: egyre nagyobb a felelős fakitermelés aránya is (az összes fakitermelésnek már 5 százaléka "zöld", azaz ügyelnek arra, hogy ne menjen tönkre a talaj és a helyi élővilág, valamint ne fogyjon el az összes fa; lásd cikkünk).