Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Okos menedzseléssel megmenthetőek az erdők

2001.01.02. 09:00
A World Resources Institute (WRI) nevű amerikai kutatóintézet legújabb, a világ erdeit vizsgáló jelentésében figyelmeztet, hogy bár Nyugat-Európában és Észak-Amerikában magas az erdőápolás és -kitermelés kultúrája, a fejlett országok nagy részében továbbra is mértéktelen az erdők pusztítása. Ésszerűbb kitermelési technikákkal és az ember ültette erdők felhasználásával azonban a zöldtakaró megóvható lenne.
A washingtoni kutatóintézet felmérése rámutat, hogy míg a fejlett országokban - Európában és Észak-Amerikában - némileg nőtt az erdők fedte terület, és ezeket az erdőket ápolják is, addig a fejlődő országokban lévő erdők - az összesnek valamivel több mint a fele - gyors ütemben pusztulnak. Az új mezőgazdasági és ipari területek létesítése, az erdőtüzek, az útépítés, és a fakitermelés évente legalább 140 ezer négyzetkilométernyi erdőt tüntetnek el (körülbelül egy Görögországnyi terület). Az elmúlt húsz évben a fejlődő országokban 10 százalékkal csökkent az erdő borította terület. A világ erdőterületének 40 százalékát nem érinti emberi tevékenység, egyelőre.

Ember gyújtotta tüzek pusztítják az erdőket

A pusztítás okait ecsetelve a jelentés kifejti, hogy az erdőtüzek kilencven százalékát emberi kéz okozza, és jó részük arra szolgál, hogy megtisztítsa a területet, amit aztán mezőgazdasági és ipari célokra fel lehet használni. Az útépítés még a fejlődő országokban is komoly károkat okoz, mert egybefüggő ökológiai rendszereket szabdal fel önkényesen. Becslések szerint a trópusi erdőkben élő fajok 1-5 százaléka hal ki minden évtizedben.

Megállítható lenne az őserdők pusztulása

Az ipari célra kitermelt fa 80 százaléka természetes erdőkből származik, annak ellenére, hogy az ember ültette erdők öt-ötvenszer több fát adnak, és elvileg képesek volnának kielégíteni a teljes keresletet. Ez az arány várhatóan javulni fog, de abszolút értékben ez nem jelent feltétlenül pozitív változást, mert az összkitermelés 2020-ra 20-50 százalékkal is nőhet (jelenleg ez körülbelül másfélmilliárd köbméter évente, 50 százalékkal több mint 1960-ban).

Jelenleg sok ország nem fektet faültetésbe, csak a fakitermelés támogatásába, pedig a riport szerint a kitermelés gondozott, ember ültette erdőkbe való áthelyezésének támogatásával sokat el lehetne érni. Ráadásul óriási az illegális kitermelés aránya is, és a védetté nyilvánítás (az összes erdős terület 8 százaléka védett) sok helyütt mit sem segít - borong a WRI jelentése.

A zöld foltok erdeink kiterjedését jelölik

Egyre népszerűbb a "zöld" kitermelés

Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa kivételével mindenhol több fát vágnak ki évente, mint amennyi visszanő. A jelentés szerzői azonban hozzáteszik: egyre nagyobb a felelős fakitermelés aránya is (az összes fakitermelésnek már 5 százaléka "zöld", azaz ügyelnek arra, hogy ne menjen tönkre a talaj és a helyi élővilág, valamint ne fogyjon el az összes fa; lásd cikkünk).