Klaudia
-4 °C
2 °C

Földrengés Közép-Amerikában

2001.01.14. 11:36
Hivatalos források tájékoztatása szerint Salvadorban és Guatemalában legalább 136 ember vesztette életét, közel ötszázan megsebesültek, mintegy 1200-an pedig eltűntek szombaton a közép-amerikai térséget sújtó földrengés következtében. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek szerint a 7,6-es erősségű rengés középpontja Chiapas mexikói államban, a Csendes óceáni partok közelében, a guatemalai határnál volt.
San Salvadorban házak dőltek össze, a Richter skála szerinti 7,6-es erősségű földrengésben. A negyven másodpercen át tartó földmozgás végzett egy férfivel és egy kétéves kisgyermekkel, de nem kizárt, hogy a romok alatt további áldozatokra bukkannak. A félmilliós városban a CNN jelentése szerint egyetlen üzemképes rádióadó maradt, és a telefonok sem működnek.

A mentést végző alakulatok közlése szerint a sebesültek száma eléri az ötszázat és egyelőre 1200 ember szerepel az eltűntek listáján. A legtöbb halott és az eltűntek többsége San Salvador elővárosai környékén élt. Több száz lakóépület dőlt romba, de a károkról még nincsenek pontos adatok

A mentők rendkívül nehéz körülmények között végzik munkájukat. Az országban szükségállapot van érvényben.

A szombat esti földmozgás Közép-Amerika minden országában észlelték, de Salvadoron kívül eddig csak Guatemalából érkeztek adatok: itt ketten vesztették éltüket, egyikük egy csecsemő volt.

Érezhetők voltak a földmozgások Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén, Kaliforniában is regisztráltak két enyhébb földrengést. Salvadorban legutóbb 1986 októberében pusztított nagy erejű földrengés: akkor a Richter-skála szerint 7,5-es erősségű földmozgás csaknem 1500 embert ölt meg a fővárosban, San Salvadorban.

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) szóvivője szombaton közölte, hogy már el is készítették az első segélyszállítmányt a bajbajutott salvadoriak megsegítésére. A takarókkal, lepedőkkel, gyógyszerekkel és más fontos használati tárgyakkal megrakott repülőgép útra készen áll Miamiban, és rögtön útnak indul, ha megnyitják Salvador nemzetközi repülőterét a forgalom előtt.