Lukács
1 °C
14 °C

Legalább negyvenkét halott a törökországi földrengésben

2002.02.03. 19:07
Hatos erősségű földrengés rázta meg Törökország középső részét vasárnap reggel 9 óra 11 perckor - közölte a CNN. A földmozgások több épület mellett egy kórházat is romba döntöttek. Az MTI értesülései szerint legalább negyvenketten vesztették életüket.
Újabb adatok szerint 42 ember vesztette életét vasárnap a nyugat-törökországi Afyon tartományt megrázó erős földrengés következtében.

A török belügyminisztérium adatai szerint 35 halálos áldozatot követelt a Richter-skála szerint 6-os erősségű földrengés, amelynek következtében mintegy 80 épület összedőlt. A földmozgás üzleteket és hivatali épületeket rongált meg a legsúlyosabban.

Tovább nőhet az áldozatok száma

A mentőalakulatok megpróbálják kimenteni a romok alatt rekedt embereket. A halálos áldozatok száma így még nőhet, bár Abdulkadir Akcan török közmunka- és lakásügyi miniszter szerint már nem nagy mértékben, mert - vasárnap lévén - az üzletek és a hivatalok is zárva tartottak.

A rengés epicentruma Bolvadin város területén helyezkezdett el, de öt környékbeli településen is romba dőltek téglából emelt épületek. A romok között állami tetemek hevernek, néhány háznál tűz ütött ki.

A TRT török állami tévé jelentése szerint 26 ember akkor sebesült meg, amikor a rengő épületekből menekülve ki-, illetve leugráltak az ablakokból, erkélyekről.

Utórengésektől tartanak

A földrengés által leginkább sújtott - Bolvadintól 30 kilométerre délre fekvő - Sultandagiban a mentőalakulatok tagjai lapátokkal és kézzel kaparják egy romba dőlt háromszintes épület maradványait, hogy kiemeljék egy a romok alá szorult házaspár tetemét. Bolvadinban hangszórón szólítják fel a lakosságot, hogy maradjon távol a megrongálódott épületektől. Utórengésektől tartva az egyik kórház orvosai sietve az udvarra küldték ki a betegeket.

A török kormány- amelyet korábban számos bírálat ért amiatt, hogy lassan reagál a természeti katasztrófákra - azonnal 30 ezer takarót és ezer sátrat küldött a térségbe. A hadsereg sátorvárosokat emel a hajléktalanná vált emberek elszállásolására.

Görögország, bár gyakran feszült a viszonya Törökországgal, mentőalakulatokat ajánlott fel. Athén 1999-ben is küldött segítséget, amikor a mostaninál is pusztítóbb erejű földrengés rázta meg Törökország nyugati részét.