Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Legalább negyvenkét halott a törökországi földrengésben

2002.02.03. 19:07
Hatos erősségű földrengés rázta meg Törökország középső részét vasárnap reggel 9 óra 11 perckor - közölte a CNN. A földmozgások több épület mellett egy kórházat is romba döntöttek. Az MTI értesülései szerint legalább negyvenketten vesztették életüket.
Újabb adatok szerint 42 ember vesztette életét vasárnap a nyugat-törökországi Afyon tartományt megrázó erős földrengés következtében.

A török belügyminisztérium adatai szerint 35 halálos áldozatot követelt a Richter-skála szerint 6-os erősségű földrengés, amelynek következtében mintegy 80 épület összedőlt. A földmozgás üzleteket és hivatali épületeket rongált meg a legsúlyosabban.

Tovább nőhet az áldozatok száma

A mentőalakulatok megpróbálják kimenteni a romok alatt rekedt embereket. A halálos áldozatok száma így még nőhet, bár Abdulkadir Akcan török közmunka- és lakásügyi miniszter szerint már nem nagy mértékben, mert - vasárnap lévén - az üzletek és a hivatalok is zárva tartottak.

A rengés epicentruma Bolvadin város területén helyezkezdett el, de öt környékbeli településen is romba dőltek téglából emelt épületek. A romok között állami tetemek hevernek, néhány háznál tűz ütött ki.

A TRT török állami tévé jelentése szerint 26 ember akkor sebesült meg, amikor a rengő épületekből menekülve ki-, illetve leugráltak az ablakokból, erkélyekről.

Utórengésektől tartanak

A földrengés által leginkább sújtott - Bolvadintól 30 kilométerre délre fekvő - Sultandagiban a mentőalakulatok tagjai lapátokkal és kézzel kaparják egy romba dőlt háromszintes épület maradványait, hogy kiemeljék egy a romok alá szorult házaspár tetemét. Bolvadinban hangszórón szólítják fel a lakosságot, hogy maradjon távol a megrongálódott épületektől. Utórengésektől tartva az egyik kórház orvosai sietve az udvarra küldték ki a betegeket.

A török kormány- amelyet korábban számos bírálat ért amiatt, hogy lassan reagál a természeti katasztrófákra - azonnal 30 ezer takarót és ezer sátrat küldött a térségbe. A hadsereg sátorvárosokat emel a hajléktalanná vált emberek elszállásolására.

Görögország, bár gyakran feszült a viszonya Törökországgal, mentőalakulatokat ajánlott fel. Athén 1999-ben is küldött segítséget, amikor a mostaninál is pusztítóbb erejű földrengés rázta meg Törökország nyugati részét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?