Ágnes
-5 °C
2 °C

Tisztul a Jangce és a Sárga-folyó

2007.10.17. 11:35
Az EU segítségével tisztítják meg Kína két legnagyobb folyóját, a Jangcét és a Sárga-folyót. A programmal vissza akarják szorítani a lakossági és az ipari környezetszennyezést, valamint faültetéssel helyreállítani az ökológiai egyensúlyt.

Kína és az Európai Unió 175 millió eurós programot indított a világ legnépesebb országa két legnagyobb folyójának megtisztítására.

A Jangce- és a Sárga-folyó vízgyűjtőjének megtisztítására indított mintegy 44 milliárd forint értékű program keretében olyan környezetvédelmi politikát akarnak érvényesíteni, amellyel a Sárga-folyó középső szakaszán, főként Honan (Henan), Sanhszi (Shanxi) és Senhszi (Shaanxi) tartományokban, vissza lehet szorítani az ipari és a lakossági környezetszennyezést.

A pénzügyi alap segítségével - amelynek csaknem fele világbanki kölcsönből származik - a Jangce-folyó felső és középső szakaszán Jünnan (Yunnan), Kujcsou (Guizhou) és Hupej (Hubei) tartományokban a partok mentén fák ültetésével próbálják az ökológiai egyensúlyt helyreállítani.

Kína vízi útjai, legfőképpen az ország nagyobb folyói a gyors gazdasági növekedés és a büntetőszankciók hiánya miatt veszélyes mértékben szennyezettek. Tavaly a Sárga-folyó egy szakasza a szennyezőanyagok következtében pirossá vált és a folyóban élő halfajok közel harmada elpusztult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!