Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tisztul a Jangce és a Sárga-folyó

2007.10.17. 11:35
Az EU segítségével tisztítják meg Kína két legnagyobb folyóját, a Jangcét és a Sárga-folyót. A programmal vissza akarják szorítani a lakossági és az ipari környezetszennyezést, valamint faültetéssel helyreállítani az ökológiai egyensúlyt.

Kína és az Európai Unió 175 millió eurós programot indított a világ legnépesebb országa két legnagyobb folyójának megtisztítására.

A Jangce- és a Sárga-folyó vízgyűjtőjének megtisztítására indított mintegy 44 milliárd forint értékű program keretében olyan környezetvédelmi politikát akarnak érvényesíteni, amellyel a Sárga-folyó középső szakaszán, főként Honan (Henan), Sanhszi (Shanxi) és Senhszi (Shaanxi) tartományokban, vissza lehet szorítani az ipari és a lakossági környezetszennyezést.

A pénzügyi alap segítségével - amelynek csaknem fele világbanki kölcsönből származik - a Jangce-folyó felső és középső szakaszán Jünnan (Yunnan), Kujcsou (Guizhou) és Hupej (Hubei) tartományokban a partok mentén fák ültetésével próbálják az ökológiai egyensúlyt helyreállítani.

Kína vízi útjai, legfőképpen az ország nagyobb folyói a gyors gazdasági növekedés és a büntetőszankciók hiánya miatt veszélyes mértékben szennyezettek. Tavaly a Sárga-folyó egy szakasza a szennyezőanyagok következtében pirossá vált és a folyóban élő halfajok közel harmada elpusztult.