Benedek
-5 °C
5 °C

Riporterek fosztották ki Udaj palotáját?

2003.04.24. 08:28
Festményeket, arany berakásokkal díszített fegyvereket és más iraki műtárgyakat koboztak el az amerikai hatóságok. Többek között a Fox News hírtelevízió egyik volt munkatársát, illetve másokat is gyanúsítanak csempészéssel. Egyes információk szerint Bagdad ostroma alatt 170 ezer műtárgy tűnt el.
Az amerikai vám- és bevándorlási szervek az elmúlt héten több olyan festményt találtak, amelyek Szaddám Huszein volt iraki elnök egyik fiának palotájából tűntek el, továbbá a bagdadi kormány tulajdonában volt míves fegyvereket és más "hadizsákmányt" is elkoboztak.

A törvény szigorával

E tárgyak többségét Irakból visszatérő újságírók próbálták becsempészni, de például az arany berakásos fegyvereket egy amerikai katona tulajdoníthatta el, ugyanis a Georgia állambeli Fort Stewart támaszpontra érkezett szállítmányban fedezték fel. Gordon Endland, az amerikai belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára - akit a Reuters hírügynökség idézett - szerdán súlyos bűncselekménynek minősítette az iraki műtárgyak becsempészését, s azt ígérte, hogy a törvény teljes szigorával lépnek fel az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Cserebere fogadom

Eddig egyedül a Fox News hírcsatorna - azóta már elbocsátott - egyik mérnöke, Benjamin Johnson ellen emeltek vádat, akinek poggyászában 12 iraki festményt és más, a vámnyilatkozatban meg nem jelölt iraki tárgyakat találtak. Johnson állítólag maga vitte el a képek egy részét az egyik bagdadi elnöki palotából, illetőleg Szaddám egyik fia, Udaj rezidenciájáról, továbbá amerikai katonákkal is csereberélt. A hatóságok a Virginia állambeli Dulles nemzetközi repülőtéren a Boston Herald riporterének poggyászában is találtak iraki festményt és "emléktárgyakat", de ellene nem emeltek vádat, ugyanis a műtárgyakat felsorolta vámnyilatkozatában.

Szervezett fosztogatás?

Bagdad ostroma alatt egyes felmérések szerint több mint 170 ezer műkincs tűnt el. - állítja Ndeye Fallt au UNESCO ammáni képviselője. Rablók jártak a moszuli múzeumban, a teljesen kifosztott bagdadi múzeumból eltűntek a sumér, az akkád civilizáció, a babiloni és az asszír birodalom jelentős tárgyi emlékei, és felgyújtották Bagdad iszlám könyvtárát is, amelyben a Korán egyik legősibb példányát őrizték. A bagdadi múzeum legértékesebb darabjai közé tartozott Hammurápi babiloni király egyik törvénytáblája, amelyet az egyik legősibb jogi szövegként tartanak számon. Egyre több jel mutat arra, hogy a fosztogató akciókat szervezett bűnbandák hajtották végre, akik már a háború kezdetet óta vártak a megfelelő alkalomra.

A British Museum a károk mérséklésére haladéktalanul szakértőt akar küldeni Bagdadba, hogy összeállítsa a megsemmisített vagy ellopott műkincsek jegyzékét. A listát azután átadnák az iraki határok őrizetét ellátó katonáknak. A washingtoni kormány hasonló lépésekre készül, egyelőre azonban csak a határok fokozottabb őrzésére, és a gyanús csomagok átvizsgálására szólították fel a katonákat.