Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb botrány a Szabadságpártnál

2001.05.09. 19:07
Monika Forstingertől, a jobboldali populista Osztrák Néppárt (FPÖ) infrastuktúra-miniszterétől kabinetje egyik tagjának "fajüldöző és antiszemita megnyilvánulások" miatti azonnali menesztését követeli az SOS Embertárs nevű segélyszervezet, az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Zsidó Hitközség.
Gerhard Sailer, az illető munkatárs, aki korábban az Akció Új Jobboldal nevű neonáci szervezet tagja volt, ezúttal az FPÖ-höz tartozó Zur Zeit című jobboldali hetilapban írt cikket, amely hemzseg a fajüldözőnek és antiszemitának ítélt megnyilvánulásoktól. Sailer helyesléséről biztosította Jörg Haidernek, az FPÖ volt elnökének és erős emberének a bécsi választási kampányban tett, szintén antiszemitának bélyegzett kijelentéseit, s keményebb szavakat követelt a Haider által támadott személyekkel - köztük a zsidó hitközség elnökével - szemben.

Cikkében a nácizmus áldozatainak fizetendő osztrák kártérítések kapcsán úgy vélekedett: ha megakadályozni nem is lehetett, hogy Wolfgang Schüssel kancellár és Maria Schaumayer - a kárpótlásokkal foglalkozó kormánymegbízott - térdre essen az amerikai "keleti part hatalmasai előtt" (Haider így emlegeti az Egyesült Államokban élő zsidókat), ezt nyilvánosan el kellett volna ítélni. Ezen kívül egyebek között kirohan az írásban a "menedékbűnözők és a heroinafrikaiak" ellen; Ernst Strasser belügyminisztert "szélsőségesen puha menedékpolitikája" miatt az Osztrák Néppárt (ÖVP) balösszekötőjének nevezi.

'Ilyesmi többet nem fordul elő'

Monika Forstinger miniszter, aki Sailert a távozott Michael Schmid minisztertől vette át, úgy nyilatkozott, hogy a történtek miatt nem kívánja eltávolítani a nagy szakértelemmel bíró Sailert, mert az ígéretet tett arra, hogy "újra átgondolja a dolgokat, és ilyesmi többet nem fordul elő".

Andrea Kuntzl, az Osztrák Szociáldemokrata Párt szövetségi ügyvivője felszólította Forstingert, hogy haladéktalanul vonja le a szükséges következtetéseket, mert "a megértő elnézés tovább károsítja a kormány amúgy is ingatag nemzetközi tekintélyét". A zsidó hitközség Sailer azonnali eltávolítását követelte azzal, hogy bármely európai országban hasonló esetben egy órát sem maradhatna hivatalában. A hitközség közleménye hangsúlyozta: amennyiben Monika Forstinger nem teszi meg a szükséges lépéseket, maga is cinkossá válik.