Szilárda
-4 °C
2 °C

A Franco-diktatúra jelképei ellen lép fel a spanyol kormány

2006.07.24. 16:00
A Franco-diktatúra nyilvános szimbólumainak eltávolítását célozza a spanyol kormány vitatott törvényjavaslata - adta hírül az El País spanyol napilap hétfőn. A kivégzettek hozzátartozói azonban továbbra sem számíthatnak kártérítésre, mert az pénzbe kerülne.

A mértékadó madridi napilap értesülései szerint a spanyol szocialista kormány pénteken terjeszti a törvényhozás elé a 2004 eleje óta készülő tervezetet, amelyet egy erre a célra megalakított bizottság készített elő.

A törvényjavaslat alapján arra kérik a helyi és regionális önkormányzatokat, hogy nevezzék át a Franco-korszakra utaló utca- és térneveket, valamint távolítsák el a közterekről Francisco Franco szobrait.

Kérik az egyházat

A tervezet a katolikus egyházat arra kéri, hogy távolítsa el templomairól a Franco oldalán harcoló katonákat "Istenért és Spanyolországért" elhunytakként minősítő névsorokat.

A Franco halála óta eltelt három évtized ellenére a diktátor korának jelképei még számos településen jelen vannak, az El País több százra teszi ezek számát. Az önkormányzatok autonómiája miatt a kormányzat nem utasíthatja, csupán kérheti az érintett hatóságokat a diktatúra jelképeinek eltávolítására.

Felejtésen alapuló keigyezés

A diktátor 1975-ös halálát követő demokratizálódás jelentős részben a felejtésen alapuló kiegyezésre épült, amelynek következtében az 1936-39-es polgárháború során és az azt követő időszakban keletkezett sebeket a felejtés jótékony homálya borította.

A konzervatív ellenzék erősen támadja is a kormányzó szocialistákat, akik foglalkozni szándékoznak a múltnak ezzel a korszakával. A spanyol néppárt szerint a "múlt bolygatása" ellentétes a nemzeti megbékélés szellemével.

Kártérítést nem kapnak a kivégzettek hozzátartozói

A radikális baloldali (IU) és a katalán köztársaságpárti nacionalisták (ERC) viszont keveslik a törvénytervezet intézkedéseit. A javaslat ugyanis csupán igazságtalannak minősíti a diktátor katonai bíróságainak a tábornok politikai ellenfeleit halálra ítélő döntéseit, nem indítványozza azonban az ítéletek hatályon kívül helyezését. Tartanak ugyanis attól, hogy a vitatott ítéletek semmissé nyilvánítása számos pénzügyi kárpótlásra vonatkozó igényt vonna maga után.

Várhatóan szenvedélyes hangulatú parlamenti vita elé néz José Luis Rodríguez Zapatero kormánya, amelyet jobbról és balról is bírálatok érnek majd a törvényjavaslat miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!