József, Bánk
-7 °C
0 °C

Öt évre tervezte Irak megszállását Franks tábornok

2004.08.02. 11:04
Csalódást keltően alulinformált hírszerzés és vitatkozó tábornokok nehezítették az iraki háború megtervezését - mondta el a háborút levezénylő Tommy Franks tábornok. A tavaly júliusban visszavonult parancsnokot őszintén meglepte, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban, hiszen ezek létéről közel-keleti arab vezetők is biztosították.
Sosem gondoltam, hogy egy éven belül elhagyhatjuk Irakot - jelentette ki tavaly júliusi visszavonulása óta adott első interjújában Tommy Franks tábornok. Az iraki és az afganisztáni hadműveletek irányítója szerint reálisan öt évre van szükség Irak újjáépítéséhez. "Időbe telik a problémák megoldása, főleg ha 25-26 millió ember problémájáról van szó" - jelentette ki a Parade magazinnak adott interjújában.

Mubarakotól hallotta

Az immár nyugállományú tábornok először beszélt nyíltan a háborúval kapcsolatos tapasztalatairól. Mint mondta, a legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban. Pedig ezek meglétéről több közel-keleti vezető, például Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Abdulah jordán király is személyesen biztosította. Mubarak 2003 januárjában ellentmondást nem tűrően közölte Franksszel, hogy "Iraknak biológiai fegyverei vannak, amit be is vet majd az amerikaiak ellen".

Nagy csalódás volt a tábornok számára, hogy míg a háború tervezésekor százötvenezer fős nemzetközi békefenntartó alakulattal számolt a csaták utáni rendteremtésben, az elmérgesedett diplomáciai kapcsolatok miatt ebből végül semmi sem lett. Franks az iraki háború megtervezését maga végezte, miután az afganisztáni műveletek idején elege lett a katonai vezetők közti állandó csatározásokból a tervezés során.

A hírszerzést hibáztatja

A nyugalmazott tábornok keményen bírálta az amerikai hírszerzést is. Richard Clarke, a Fehér Ház a háború utáni vizsgálatok idején a kormányzattal szembeforduló terrorelhárítási főnöke Franks szerint "soha nem szolgált semmi kézzel fogható információval". Franks szerint hiba volt milliárdokat költeni elektronikus megfigyelőrendszerekre úgy, hogy közben leépítették a humánhírszerzést, azaz az ügynökhálózatot.

"Nem lehet egy Princetonban végzett New York-i ügyvédet beépíteni az al-Kaidába. Az információért az ördöggel kell összeházasodnunk, de legalábbis állásba kell vennünk. Üzleteket kell kötni" - jelentette ki.

A tábornok összességében azonban elégedett az iraki háborúval. A világ sokkal biztonságosabb hely lett Szaddám bukásával - mondta a Parade magazinnak. Oszama bin Ladennel azonban más a helyzet. Huszeint gyűlölték Irakban, az al-Kaida vezérét azonban a legtöbb arab háztartásban szívesen befogadnák - mondta. Franks ennek ellenére biztos benne, hogy elfogják a terroristavezért, "még ha nincs is elegendő informátor a terepen".