Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Háborús bűnökért perelnék Franks tábornokot az irakiak

2003.04.28. 11:46
Háborús bűnök miatt pert indítanának Tommy Franks amerikai tábornok ellen iraki civilek egy belgiumi bíróságon. Az amerikaiak szerint "diplomáciai következményei lehetnek" ha a belga igazságszolgáltatás felkarolja az ügyet.
Az irakiak beadványa szerint a szövetséges erőket vezető Tommy Franks tábornok és több magas rangú amerikai katonatiszt háborús bűnöket követett el a 2003-as iraki háború idején. Szerintük a szövetségesek válogatás nélkül öltek meg iraki polgárokat, többek között lebombáztak egy bagdadi piacot és rálőttek egy mentőautóra. Emellett nem akadályozták meg a kórházak kifosztását sem.

Letartóztatási parancs

A kérelmet aláíró tíz irakit képviselő Jan Fermon belga ügyvéd szerint először arra kérik a bíróságot, hogy vizsgálja meg: emelhető-e vád Tommy Franks tábornok ellen. Ha bűnösnek találják őket, akkor Belgium nemzetközi letartóztató parancsot léptethet életbe. Erre a lehetőségre azonban még Fermon sem nagyon számít, a jelentette a Washington Times.

Bush nem vonható felelősségre

Fermon azt állítja, hogy először "ismeretlen elkövető" indíttatnák meg az eljárást. Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette, hogy több, az irakiak elleni atrocitásért egyértelműen Franks tábornoknak kell vállalnia a felelősséget. Az eljárások egy 1993-as belga törvény alapján indíthatók meg, mert azok lehetővé tették nem belga állampolgárok által, a világ bármely pontján elkövetett háborús bűnök tárgyalását is. A kiegészítés értelmében erre akkor van lehetőség, ha az országban nincsenek meg a demokratikus intézmények, így biztosítható az igazságos eljárás. Fermon elmondta, hogy a nemzetközi jog szerint nem indítható eljárás Bush elnök, és Colin Powell külügyminiszter ellen.

Kirakatperek

A Bush-kormányzat elég ingerülten reagált a beadvány hírére. Egy magas rangú, neve elhallgatását kérő washingtoni illetékes azt mondta, hogy "Belgiumra nézve diplomáciai következményei lesznek annak, ha a belga hatóságok eljárást indítanának Franks tábornok ellen". Washingtonban azt is hozzátették, hogy ez az ügy is azt a feltételezésüket bizonyítja, hogy a háborús ügyekkel foglakozó bíróságok - például a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) - politikai okokból eljárásokat indíthatnak amerikai tisztek ellen. Az Egyesült Államok nem ratifikálta az ICC alapító okiratát, és nem ismeri el annak fennhatóságát sem.